Skip to Content
Dance around the world: Ish Aït Hamou en Jan Kooijman dansen zich een weg naar het hart van een cultuur

Dance around the world: Ish Aït Hamou en Jan Kooijman dansen zich een weg naar het hart van een cultuur

Vanaf maandag 2 april op Eén

In het culturele reisprogramma Dance around the world reizen Ish Aït Hamou en Jan Kooijman vanaf maandag 2 april de wereld rond om de meest bijzondere dansen te leren. Als voormalig modern danser en hiphopdanser hebben zij hun strepen in de danswereld wel verdiend, maar kunnen zij zich ook totaal onvoorbereid staande houden in onbekende danswerelden?

Door middel van de dans duiken Jan en Ish in de cultuur van het land, met al haar bijzondere en soms bizarre tradities. Uiteindelijk voeren zij de dans samen met de lokale bevolking op. Jan en Ish reizen onder andere af naar het hoge Andesgebergte van Peru om daar de Danza de la Tijeras op te voeren, doen mee met een Hopakoptreden in een groot theater van Oekraïne, en laten op een Jordaans feest zien wat ze kunnen van de Arabische dans, de Dabke. 

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over de afleveringen van Dance around the world.

Dance around the world: vanaf 2 april elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Aflevering 1: Peru (2 april)

Ish en Jan reizen af naar het hoge Andesgebergte van Peru om daar de Danza de la Tijeras, oftewel de Schaardans te leren. Hiervoor rijden ze 13 uur naar het hooggelegen dorp Andamarca, waar ze worden ondergedompeld in de lokale gebruiken. Dansen op meer dan 3000 meter hoogte is door de ijle lucht niet makkelijk. Er blijkt ook nog een bizar cactusritueel bij de dans te horen…

Aflevering 2: Jordanië (9 april)

Jan en Ish gaan naar Jordanië waar zij de Dabke leren. Deze reis brengt hen van de folklore dansers in het rotsgebergte van Klein Petra, langs de Dode Zee naar de stad Zarqa. Hier ontmoeten ze hun dansleraar die ze meeneemt naar zijn moskee én hen de plaatselijke partyscene laat zien. Jan en Ish worden in no-time klaargestoomd voor het optreden, inclusief een Arabische make-over. 

Aflevering 3: Oekraïne (16 april)

In Oekraïne duiken Ish en Jan in de Kozakkendans, de Hopak. Ze nemen de nachttrein dwars door het land en komen terecht op een typisch Oekraïense barbecue met natuurlijk: een hoop drank… Want om de dans te kunnen uitvoeren, moet je volgens de Oekraïners een echte man zijn, oftewel een Kozak. Jan en Ish hebben 48 uur de tijd om zich tot dansende Kozakken om te toveren, want dan treden ze op in een groot theater.

Aflevering 4: Colombia (23 april)

In Colombia leren Ish en Jan geen Colombiaanse dans, maar een van oorsprong Afrikaanse slavendans: de Mapalé. Om deze dans echt te begrijpen moeten Jan en Ish de herkomst kennen en het gevoel van de dans begrijpen. Hiervoor treden ze letterlijk in de voetsporen van de voormalig slaven naar het eerste bevrijde slavendorp.

Aflevering 5: Ierland (30 april)

Jan en Ish gaan in Ierland de stepdance leren. En niet van de minste: 5-voudig wereldkampioen David Geany gaat hen klaarstomen voor het optreden. Hiervoor trekken Jan en Ish met een camperbusje dwars door het land en ontmoeten ze bijzondere mensen. Maar deze dans geeft Jan en Ish toch de nodige kopzorgen, want is dit razendsnelle benenwerk wel te leren in 48 uur?

Aflevering 6: Thailand (7 mei)

Ish en Jan reizen naar Thailand, waar ze ver weg van het toerisme de Zuid-Thaise Manoradans gaan leren. Ze gaan langs bij een belangrijke tempel, krijgen les van een Manorameester en mogen ook bij hem mogen overnachten. De Manora vergt sierlijkheid en flexibiliteit, vaardigheden die Jan als voormalig modern danser vast bezit. Maar al bij de eerste training slaat het noodlot toe…

Aflevering 7: Zuid-Afrika (14 mei)

In Zuid-Afrika gaan Jan en Ish op zoek naar de ziel van de Zulu krijgersdans, oftewel de Indlamu. Bij een inheemse Zulustam maken ze zich de dans eigen en willen zo meer leren over de cultuur. Worden ze voldoende Zulu om de dans goed uit te voeren, met het hele dorp als publiek?

Dance around the world: vanaf 2 april elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos