Buurman, wat doet u nu? René van der Gijp: "Ik kon de torenhoge verwachtingen niet meer aan"

Buurman, wat doet u nu? René van der Gijp: "Ik kon de torenhoge verwachtingen niet meer aan"

Cath Luyten gaat langs bij de populairste voetbalanalist van Nederland

Op maandag 3 oktober gaat Cath Luyten in Buurman, wat doet u nu? langs bij de populairste voetbalanalist van Nederland, René van der Gijp. René dribbelt even virtuoos met woorden als met een bal, toen hij nog voetbalde in het shirt van Oranje, PSV of Sporting Lokeren.

Hij neemt Cath mee naar de opnames van Voetbal Inside voor de wedstrijd Italië-België. Daar toont hij zich van zijn meest rumoerige en hilarische kant, maar van zodra René met Cath alleen is in zijn huis in Dordrecht, wordt hij een gevoelige, zachte man. Hij vertelt Cath over zijn angstaanvallen en over de dood van de moeder van zijn zoon: "Het geschreew van Nicky die riep dat ze zijn moeder aan het reanimeren waren, dat krijg ik echt nooit meer uit mijn systeem."

Buurman, wat doet u nu?: maandag 3 oktober om 21.25 uur op Eén.

"Ik word slapend rijk!"

René van der Gijps passages in de meest bekeken voetbaltalkshow van Nederland, Voetbal Inside, maken hem onweerstaanbaar voor iedereen. Maar liefst van al ligt René op de bank in zijn Dordtse bungalow voetbal te kijken op tv. Eenzaam en alleen, ver weg van alle drukte. 

Mensen die van Venlo naar een tv-studio in Scheveningen rijden enkel en alleen om je aan te raken. Daar word ik doodsbenauwd van.

Voor Cath maakt René gelukkig een uitzondering - en dat precies op de dag dat België tegen Italië speelt op een EK voetbal zonder Oranje. Een paar uur voor hij iets zinnigs moet vertellen over onze Rode Duivels, ligt de beste voetbalanalist van Nederland languit in de zetel naar Spanje-Turkije te kijken. Pen en papier zijn in geen velden te bespeuren.

Ik schrijf niets op of bereid niets voor. Ik kijk gewoon graag naar voetbalwedstrijden en wordt daar ook nog eens schandalig veel voor betaald. Ik word slapend rijk!

Een geboren entertainer

René neemt Cath voor de wedstrijd Italië-België mee naar de opnames van Voetbal Inside in Hilversum. Daar ziet Cath een geboren entertainer die in zijn onverbloemde, hilarische stijl zijn licht laat schijnen over Lukaku en De Bruyne. Zijn tafelgast Johan Boskamp:

Hier in Nederland wordt echt alles op tafel gesmeten. Dat maak je in België nooit mee.

Analist Johan Derksen haast zich om aan te vullen:

Maar zolang er elke week een miljoen idioten naar ons blijft kijken, doen we ongestoord verder zoals we bezig zijn.

"Ik kon de torenhoge verwachtingen niet meer aan"

Zo luid en goedlachs René is met zijn gelijkgestemde collega’s van Voetbal Inside, zo gevoelig zacht wordt René eenmaal buiten de tv-studio’s. In de autorit naar huis praat hij over de angstaanvallen die hem een paar jaar geleden een tijdje buitenspel hielden.

Ik kon de torenhoge verwachtingen niet meer aan. Ik kwam dagen lang mijn huis niet uit en begon te trillen als ik nog maar naar mijn auto probeerde te stappen.

Nooit met een vrouw samengewoond

Als Cath de volgende ochtend ontbijt voor hem klaarmaakt, laat René het zich duidelijk welgevallen dat er een vrouw in huis rondloopt. Toch woonde hij nooit eerder met een vrouw onder een dak. "Vrouwen zijn gedoe, liefje."

René had wel een LAT-relatie met zijn hartsvriendin en de moeder van zijn zoon Nicky, tot zij dit voorjaar plots in haar slaap overleed.

Het geschreew van Nicky die riep dat ze zijn moeder aan het reanimeren waren, dat krijg ik echt nooit meer uit mijn systeem. Maar man, mensen maken daar ook veel te veel van. We moeten gewoon allemaal door met ons leven.

Buurman, wat doet u nu?: maandag 3 oktober om 21.25 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos