Buurman, wat doet u nu? met Marianne Vos "Zo’n abrupt einde van mijn carrière zag ik echt niet zitten."

Buurman, wat doet u nu? met Marianne Vos "Zo’n abrupt einde van mijn carrière zag ik echt niet zitten."

Cath Luyten op visite bij twaalfvoudig wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene Marianne Vos

In de derde aflevering van Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten op visite bij wielrenster Marianne Vos. Ze is nog maar 30 jaar, maar al een legende. Marianne is onder andere twaalfvoudig wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene in de verschillende disciplines van de wielersport. En ze is nog lang niet klaar met winnen. Reden genoeg voor Cath Luyten om haar beter te leren kennen. 

Cath trekt naar Babyloniënbroek, in de provincie Noord-Brabant. Marianne is er opgegroeid en heeft er haar hart verloren.  Ze bouwde er een huis en woont daar samen met haar ouders en haar broer. In het huis valt aan niets te merken dat er een wielerkampioene woont met een indrukwekkend palmares. Maar in het dorp des te meer. "Het is bijna té gek," zegt Marianne daarover.

Marianne geeft Cath een verrassende inkijk in haar ziel: ze vertelt hoe haar professionele wielercarrière erg moeilijk te combineren is met een gezin. "Ik heb nog nooit een fatsoenlijke relatie gehad."  Maar ze wil stilaan graag een gezin stichten.

Buurman, wat doet u nu?: maandag 9 oktober om 21.30 uur op Eén.

Iedereen in het dorp leeft mee

Marianne neemt Cath mee op een fietstochtje door haar streek en toont haar de verschillende aandenkens die het gemeentebestuur liet plaatsen ter ere van de wereldtitels van hun beroemdste inwoner.

Het is bijna té gek. Het hoeft voor mij niet, maar ik ben wel heel dankbaar dat iedereen hier zo meeleeft.

Deze bescheidenheid typeert Marianne. Het is onderdeel van haar protestants geloof om nederig te zijn. Het is dat geloof dat haar ook steun biedt tijdens moeilijke periodes, zoals twee jaar geleden, toen ze fysieke problemen kreeg.

Ik heb gedacht: “Misschien was dit het fietsen wel.” Zo’n abrupt einde van mijn carrière zag ik echt niet zitten.

Psychische problemen

Gelukkig is Marianne niet gestopt met wielrennen, en behoort ze opnieuw tot de wereldtop. Cath vergezelt de hele familie Vos in de camper op weg naar een rittenkoers in België.

Vader Henk en moeder Conny reizen mee als trouwe supporters, en haar broer Anton is er ook steeds bij voor zijn job als professioneel wielerfotograaf. Dat hij het zo ver heeft geschopt, had de familie niet durven hopen. In het begin van Mariannes wielercarrière kreeg Anton immers te kampen met psychische problemen door de plotse aandacht voor zijn zus:

Als zus kon ik er op dat moment niet veel aan doen, maar het was heel erg om mijn broer zo te zien. Gelukkig zijn we er met z'n allen sterker uit gekomen.

Moeilijk te combineren met een relatie

Cath logeert samen met Mariannes wielerploeg op hotel. De rensters zullen er een week lang verblijven. ‘s Avonds bekent Marianne op haar hotelkamer dat het wielerleven voor haar erg moeilijk te combineren valt met een relatie.

Ik heb nog nooit een fatsoenlijke relatie gehad en ergens verlang ik wel naar een eigen gezin met kinderen. Maar de leeftijd begint stilaan te tellen.

‘s Anderendaags moet er gekoerst worden. Er zijn immers nog drie weken te gaan voor het wereldkampioenschap in Noorwegen. Marianne hoopt er te schitteren op het WK en haar land aan een gouden medaille te helpen. Maar eerst nog een laatste voorbereidingswedstrijd: de Lotto Belgium Tour, die start in Nieuwpoort. Marianne is er een van de favorieten en Cath is getuige van een bloedstollende ontknoping…

Buurman, wat doet u nu?: maandag 9 oktober om 21.30 uur op Eén.

Buurman, wat doet u nu? is een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos