Buurman, wat doet u nu? "Ik deed zo ontzettend veel dat mijn gezin me niet meer kende."

Buurman, wat doet u nu? "Ik deed zo ontzettend veel dat mijn gezin me niet meer kende."

Cath Luyten op bezoek bij muziekicoon Henny Vrienten

In de tweede aflevering van Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten op maandag 2 oktober langs bij Henny Vrienten, zanger van de band Doe maar. Hier, in de populairste Nederlandstalige band aller tijden - heeft Henny Vrienten zijn plaats in de muziekgeschiedenis verzekerd. Henny is nu bijna 70, heeft 5 kinderen en woont in centrum Amsterdam, waar hij Cath ontvangt.

Cath treft Henny net op het moment dat hij zijn jongste zoon Melle (10) naar school brengt. De rebelse rockgod van weleer blijkt een erg bezorgde vader te zijn. “Bij mijn oudste zoon fietste ik twee weken lang achter hem aan op weg naar school zonder dat hij het wist.”

Henny neemt Cath mee naar zijn buitenverblijf in Diepenheim, om er helemaal tot rust te komen. Dat heeft hij nodig na zijn burn-out van enkele jaren geleden. "De stoppen sloegen door, ik kon niet meer."

Ontdek hieronder meer over de aflevering van Buurman, wat doet u nu? met Henny Vrienten.

Buurman, wat doet u nu?: maandag 2 oktober om 21.30 uur op Eén.

"Je eerste vergeet je nooit meer"

Henny is een verwoed verzamelaar van oude basgitaren. Zijn huis hangt vol met prachtexemplaren, waarvan sommigen zelfs de waarde van een klein huis hebben. Henny neemt Cath mee naar gitaarhandelaar Sören, zijn ‘dealer’ waar hij zich - zo blij als een klein kind - alweer een gitaar aanschaft.

Een gitaar is zoals een orgasme. Je eerste vergeet je nooit meer. En de rest van je leven ben je op zoek naar datzelfde gevoel.

"De stoppen sloegen door"

Om zich voor te bereiden op een optreden met Doe maar, trekt Henny naar zijn buitenverblijf in Diepenheim, zijn favoriete plek om tot rust te komen. En die rust heeft Henny nodig, na zijn burn-out van een paar jaar geleden.

De stoppen sloegen door. Ik kon gewoon niet meer. Ik deed zo ontzettend veel dat mijn gezin me niet meer kende. Zo’n idioot was ik.

Ver weg van het jachtige Amsterdam heeft Cath aan het haardvuur een openhartig gesprek met Henny over zijn rock-'n-rolleven van weleer. Hij gaat het onderwerp drugs niet uit de weg.

Ik heb ook wel wat gebruikt, maar dat werkte contraproductief. Dan schreef ik iets op en toen ik het 's morgens las, zag ik dat het volkomen onzin was.

"Ik wil het momument Doe maar intact houden"

‘s Anderendaags mag Cath mee naar een concert van Doe maar. Henny geniet tegenwoordig meer van hun optredens dan tijdens de glorieuze jaren ’80.

Nu is die gekte weg en vind ik het heel leuk om te spelen. Het zijn nog wel steeds dezelfde meisjes, maar die zijn allemaal 40, 45. En die vallen echt niet meer flauw voor ons.

Ook al vallen de fans niet meer flauw, Cath is wel getuige van een ijzersterk optreden voor een enthousiaste menigte. Het brengt haar onvermijdelijk bij de vraag hoe lang Henny nog wil blijven optreden met Doe maar.

Ik wil het monument Doe maar intact houden. En ik hou angstvallig het moment in de gaten dat ik sta te lijden in plaats van te genieten. Want ik weet dat het komt.

Buurman, wat doet u nu?: maandag 2 oktober om 21.30 uur op Eén.

Buurman, wat doet u nu? is een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos