Buurman, wat doet u nu?: "Ik begon grapjes over mezelf te maken, omdat iemand anders het toch zou doen"

Buurman, wat doet u nu?: "Ik begon grapjes over mezelf te maken, omdat iemand anders het toch zou doen"

Cath Luyten keert met een openhartige Jan Jaap van der Wal terug naar zijn jeugd in het hoge Noorden van Nederland

Maandag 6 maart gaat Cath Luyten in Buurman, wat doet u nu? langs bij de Nederlandse komiek Jan Jaap van der Wal. Nederland heeft een grote geschiedenis als het gaat over stand-up comedy. Een van de meest recente exportproducten op dat vlak is Jan Jaap. De geboren Fries leerde als kind hoe iemand met een hazenlip en een goed gevoel voor humor de wereld kan veroveren. Intussen heeft hij ons land al ingepalmd, maar samen met Cath keert hij graag terug naar zijn jeugd in het hoge Noorden van Nederland.

Daar wordt Jan Jaap steeds openhartiger: "Humor gaat altijd over iemand die problemen heeft. Ook ik heb een probleem, mijn hazenlip, en dat probleem is zichtbaar. Ik draag het heel mijn leven mee."

Buurman, wat doet u nu?: maandag 6 maart om 21.20 uur op Eén.

Een echte Fries

Cath ontmoet Jan Jaap in de veerhaven van Harlingen, waar de ferry naar Vlieland uitvaart.  Als kind verloor Jan Jaap zijn hart op het waddeneiland en op de veerboot, tussen de eilanders, leeft hij helemaal op. Want ook al woont Jan Jaap al jaren bij ons in België, hij voelt zich nog altijd thuis in Friesland:

Ik voel me een echte Fries. Een Fries kijkt naar de dingen, schudt zijn hoofd en gaat weer door met zijn leven. En daar zit natuurlijk humor in. Pas als je vanop en afstand naar dingen kijkt, kan je er een grap over maken.

Behalve Jan Jaap en Cath, staat er die dag geen kat op het stormachtige dek van de veerboot. Met de wind en de regen in de haren, kijken ze Vlieland tegemoet en komen de herinneringen van Jan Jaap terug. Het is het begin van een nostalgische, doldwaze trip, waarop hij Cath enthousiast zal meetrekken.

"Ik begon grapjes over mezelf te maken, omdat anders iemand anders het toch zou doen"

Ze lopen een jeugdvriend van Jan Jaap tegen het lijf, maken een wandeltocht naar de vuurtoren en ze komen zelfs in aanraking met de arm der wet, want een Belgische caravan op Vlieland, daar kijken zelfs nuchtere Friezen even van op. Ook de lievelingsfrituur van Jan Jaap wordt bezocht, waar ze beiden de specialiteit van het huis, een patatje oorlog, bestellen. Jan Jaap praat er over zijn roeping als comedian:

Ik wilde mezelf laten zien aan de wereld op een bepaalde manier. Dat merkte ik steeds meer naarmate ik ouder werd. En dus begon ik grapjes over mezelf te maken, omdat anders iemand anders het toch zou doen.

"Het is zo belangrijk geweest dat mijn ouders er voor hebben gezorgd dat ik tenminste goed kan spreken, zodat ik voor mezelf kon opkomen"

Diezelfde nacht slapen Jan Jaap en Cath op een boogschoot van de Waddenzee. Het is hartje winter op Vlieland, maar in de caravan van Cath heerst de knusheid. En hoe langer hoe meer geeft Jan Jaap zich bloot aan zijn bezoeker uit België:

Humor gaat altijd over iemand die problemen heeft. Ook ik heb een probleem, mijn hazenlip, en dat probleem is zichtbaar. Ik draag het heel mijn leven mee. Het is zo belangrijk geweest dat mijn ouders er snel voor hebben gezorgd dat ik tenminste goed kan spreken, zodat ik voor mezelf kon opkomen.

Buurman, wat doet u nu?: maandag 6 maart om 21.20 uur op Eén.

Buurman, wat doet u nu? is een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos