Skip to Content
Buurman, wat doet u nu?: "Het is geen feest als Frans niet is geweest"

Buurman, wat doet u nu?: "Het is geen feest als Frans niet is geweest"

Cath Luyten gaat op bezoek bij Frans Bauer

Maandag 17 oktober gaat Cath Luyten in Buurman, wat doet u nu? langs bij de gezelligste charmezanger van Nederland: Frans Bauer. Al meer dan 20 jaar pakt hij de Lage Landen in met z’n eeuwige glimlach en op zijn aanstekelijke melodieën dansen Nederlanders en Vlamingen de polonaise van Veurne tot Schiermonnikoog. Als Cath, op een dag waarop Frans voor 30.000 mensen moet optreden, vraagt of hij even voor haar heeft, maakt hij meteen wat tijd voor haar vrij. Met de typische glimlach. Want, zo orakelt Frans: "Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!"

Maar Frans laat ook in zijn hart kijken: hij neemt Cath mee naar het woonwagenpark waar hij als kind opgroeide. Zijn moeder en familie woont er nog steeds, en Frans komt er graag langs: "Het gaat niet om de rijkdom, het gaat niet om de grootte. Het gaat om een gevoel van warmte."

Buurman, wat doet u nu? maandag 17 oktober om 21.25 uur op Eén.

"Ik herken mezelf in mijn zoon"

Het is zaterdagochtend als Frans de deuren van zijn woning in het Noord-Brabantse dorpje Fijnaart opengooit voor Cath. De vier zonen van Frans en Mariska Rossenberg moeten niet naar school en dus heerst er een kermis van bedrijvigheid bij de Bauers. Frans probeert zijn hebben en houden te redden, terwijl de jongens te keer gaan in de woonkamer, met kleinste belhamel Lucas als de meest onvermoeibare circusartiest.

Ik zie mezelf helemaal terug als ik Lucas bezig zie. En dan zou ik er iets van moeten zeggen dat dat allemaal niet mag?

Verbannen naar de garage

"De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor", zingt Frans toepasselijk tijdens een repetitie in zijn garage. Want naar die plek is de grote Frans Bauer in zijn eigen huis verbannen, als hij zo nu en dan zijn stembanden wil trainen. De buren in Fijnaart zullen het geweten hebben, maar voor Frans is er niets op de wereld dat hem gelukkiger maakt.

Ik heb Ahoy’s en Sportpaleizen gevuld, maar hier in de garage begint het. En het beste van al: ik word er zo blij van als een kind.

"Het gaat niet om de rijkdom, maar om een gevoel van warmte"

Op een paar kilometer van Frans’ villa staat het woonwagenpark waar hij als kind opgroeide. Tussen de caravans van zijn neven en nichten staat ook die van zijn moeder. Frans - nu een man van miljoenen - komt zo vaak als hij kan bij haar over de vloer, want in het woonwagenpark van Fijnaart ligt de essentie van de familie Bauer.

Het gaat niet om de rijkdom, het gaat niet om de grootte. Het gaat om een gevoel van warmte. Hier heerst een enorme gezelligheid. Daar gaat het om in het leven.

"Je kan maar één keer vader zijn, daarom moet je proberen om een hele goede te zijn"

Als Frans diezelfde avond het podium op moet in een uitverkochte GelreDome, is broer Dorus zijn vaste chauffeur. Die taak nam tot vorig jaar vader Chris Bauer op zich, maar hij overleed begin 2015 aan een hartstilstand. Met hem verloor Frans zijn grootste steun en toeverlaat. Tijdens een zeldzaam moment waarop hij niet lacht, vertelt Frans aan Cath welke levenslessen hij daaruit trok.

Ik wil niet meer acht maanden van huis zijn om dan je kinderen te horen vragen wie die vreemde man thuis is. Je kan maar één keer vader zijn, dan moet je proberen om een heel goeie te zijn. Nu mijn vader overleden is, heb ik dat gevoel nog veel meer.

Nadien gaat de Bauershow onverminderd door. 30.000 mensen gaan uit hun dak en de vrolijkste Frans van Nederland pakt de GelreDome in alsof het kinderspel is. Want hij weet als geen ander: "Het is geen feest als Frans niet is geweest.’"

Buurman, wat doet u nu? maandag 17 oktober om 21.25 uur op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos