Bieke Ilegems helpt  singles ' de ware' te vinden

Bieke Ilegems helpt singles ' de ware' te vinden

Vind je lief, nieuw vanaf maandag 27 juli op Eén

Dinsdag 7 juli 2015 — Vanaf 27 juli presenteert Bieke Ilegems Vind je lief, een gloednieuw zomers reality-programma dat zich verdiept in de wereld van singles, daten en relaties. En dat met een beetje geluk ook enkele singles - een steeds groter wordende groep in ons land - aan de ware liefde helpt.

Er zijn in België maar liefst 1,6 miljoen singles; een aantal dat in vijftig jaar tijd verdrievoudigd is. Het is een gevarieerde groep die nog altijd groter wordt, en dat heeft op verschillende gebieden een impact. Het beïnvloedt de woningmarkt, de vrijetijdsbesteding, de opvoeding van kinderen, het aanbod aan dating-apps en zelfs de manier waarop producten verpakt worden in de supermarkt.

Samen met Bieke gaan singles in Vind je lief op zoek naar de ware liefde. Het programma kijkt daarbij niet alleen door de ogen van de kandidaten, maar ook door die van de socioloog, de psycholoog, de seksuoloog en de matchmaker.

Bieke Ilegems: "Ik heb al heel uiteenlopende dingen voor televisie gedaan, maar dit is toch weer iets helemaal anders. Het is sowieso de eerste keer dat ik een programma presenteer op Eén en dan meteen dagelijks: spannend! Lang heb ik niet getwijfeld, want Vind je lief snijdt een interessant maatschappelijk fenomeen aan. We geven een gezicht aan de steeds groter wordende groep singles én verdiepen ons in de wereld van daten en relaties anno 2015.”

Vind je lief is een programma van deMENSEN voor Eén.

Vind je lief: van maandag tot en met donderdag rond 21.35 uur vanaf 27 juli op Eén.

Er zijn 1,6 miljoen singles in België

Dat is nieuw en heeft een grote impact op de samenleving. Ze wonen, werken, voeden kinderen op, hebben hobby’s, vrijheid, maar ook zorgen. Ze vormen een nieuwe, gigantische ‘doelgroep’. En de meesten dromen van een goed lief om lang en gelukkig mee te leven.

Vind je lief

zoekt het helemaal uit: de stand van het land

qua singles, relaties, verliefdheid en het kiezen van de ware.

Vind je lief

test je relatie nog voor ze begonnen is.

Vind je lief

lokt singles uit hun huis, brengt ze samen, leert ze kennen

en stuurt nieuwbakken tortelduiven op droomreis

en wie weet een gelukkig leven tegemoet.

Vind je lief

Is een interessant, romantisch en verslavend programma

over het mooiste wat er is …

de liefde.

Single is fun, until you meet the one

Er zijn maar liefst 1,6 miljoen singles in België. Nog niet eens 50 jaar geleden waren dat er ‘amper’ 600.000. Dat is bijna maal drie. Een fijn vrijgezellenleven of een carrière gaan voor. Maar er is ook het toenemende aantal echtscheidingen. Er zijn niet alleen veel meer singles dan vroeger, maar hun aantal groeit ook nog eens explosief.

Dat heeft impact. Op de woonmarkt, op het vrijetijdsaanbod, op de arbeidsmarkt, op de opvoeding van onze kinderen, op de verpakking van producten in de winkelrekken, op de politiek, op het aanbod van relatiebureaus en dating-apps.

Vind je lief is ontstaan als reactie op deze nieuwe realiteit. Dat een programma als Vind je lief er moest komen, vindt ook Rika Ponnet. Ze is seksuologe en relatiebemiddelaar en werkt mee aan het programma:

Rika Ponnet – seksuologe en relatiedeskundige:  

 “Ik ben heel blij dat Eén uitpakt met een initiatief als Vind je lief. Ik zou zelfs zeggen dat het absoluut nodig is. Het programma is maatschappelijk relevant omdat het een grote en sterk groeiende groep mensen treft. Ik wil het niet problematiseren, maar de kans dat we het ooit allemaal meemaken, is groot. We leven langer en er zijn steeds meer scheidingen. Vanuit wetenschappelijk onderzoek wordt er nochtans massaal veel bewijs geleverd dat mensen voorgeprogrammeerd zijn om samen te leven. Het houdt je gezond. Ik merk dat 98% van de alleenstaanden een basisverlangen heeft om samen te zijn. Daarom niet 24 uur op 24, maar wel in een intieme vorm met iemand anders willen omgaan.”

Singles en relaties zijn als maatschappelijk fenomeen een hot issue. Dat blijkt ook uit het feit dat allerlei specialisten en wetenschappers zich verdiepen in de materie:

Dirk De Wachter – psychiater en psychotherapeut:

“Uiteraard moeten mensen die elkaar niet graag meer zien, niet tot elkaar veroordeeld blijven. Maar we zijn consumenten geworden in de liefde. Voldoet een relatie niet meer op alle vlakken, dan gaan we op zoek naar een andere partner. We verdragen niet langer de verveling die eigen is aan het leven en aan elke relatie. Dus de sleutel is: pas je verwachtingspatroon aan. Liefde zit in de ‘gewonigheid’. Er is dus werk aan de winkel. Het thema van singles en relaties is heel erg aan de orde.”

Jean Paul Van Bendegem – wiskundige en filosoof:

“Op een beredeneerde manier op zoek gaan naar de best mogelijke partner, kan. Dan moet je wel eerst vier relaties afbreken. De beste daarvan onthoud je. De eerste die dan daarna langskomt, die even goed of beter is dan de beste van die vier, die is het. Dan heb je 37% kans dat je de juiste partner te pakken hebt.”

Bieke Ilegems

Vind je lief wordt in goede banen geleid door Bieke Ilegems. Bieke is een luisterend oor voor de singles. Soms moet ze een trooster zijn, maar meestal vooral een enthousiaste ‘aanporder’ en sfeermaker. Ze loodst de singles en hun dates ook door het avontuur en de spelopdrachten.

Bieke stelt de singles de vragen die er toe doen, die hen inzicht geven in zichzelf en in de andere. En vooral: ze kent geen taboes.

Het programma

Vind je lief neemt deze zomer de wereld van singles, daten en relaties onder de loep. Vind je lief brengt singles samen en laat hen hun verhaal vertellen. Door de singles en hun ontmoetingen komen een heleboel grote en kleine issues rond de liefde aan bod. Issues die vaak heel erg herkenbaar zijn voor velen.

  • Hoe wonen singles en hoe betalen ze dat?
  • Hoe winkelen en koken ze voor hun eentje?
  • In welk mate spelen de kinderen een rol in de keuze van de nieuwe partner?
  • Hebben singles een seksleven en hoe regelen ze dat?
  • Wat zijn de grootste afknappers?
  • Scheiden ze te snel?
  • Wat mogen ze verwachten van een relatie?
  • Zijn ze misschien te veeleisend en te ongeduldig?

Het komt allemaal aan bod dankzij de verhalen van gewone mensen. Geregeld bespreekt ook een expert of specialist ter zake de thema’s die bij de singles leven en hoe ze daarmee omgaan.

De singles

De singles uit Vind je lief zijn mensen die je het gunt om een fijn lief te hebben. Hun leeftijd en levens zijn heel uiteenlopend. Ze zijn gescheiden, hebben nog nooit een langdurige relatie gehad, zijn nu pas klaar om zich te settelen, hebben kinderen, of willen er helemaal geen, ze werken of ze studeren … Ze zijn zoals jij en ik, alleen hebben ze toevallig geen lief om welke reden dan ook. Ze zijn wel allemaal optimistisch en staan open voor een nieuwe relatie.

Elke week zoomt Vind je lief in op drie singles; de hoofdfiguren in het verhaal van die week. Zij gaan elke dag op date. Eerst met iemand die ze zelf hebben gekozen, vakkundig begeleid door hun eigen hormonen. Op dag twee kiezen de familie, vrienden, collega’s of misschien zelfs een ex iemand voor hen uit. En de derde date is een voorstel van de matchmakers.

Toon (30) - Leuven

Toon combineert een job als industrieel ingenieur met die van pianostemmer. Een andere verrassing zit erin dat hij met drie kameraden samenhokt in een huis in Leuven. Toon ziet de vrouwen graag. En omgekeerd ook. Maar toch is zijn grootste drempel voorbij het flirten te geraken. Ook al wil hij eigenlijk echt wel een fijne, stabiele relatie.

Marie-Maud (53) – Duffel

Een lachebekje die stevig in haar schoenen staat. Dat is Marie-Maud. Maar de gescheiden mama van drie zoekt ook een man. Eentje die haar kan aanvullen, haar kan doen lachen, haar iets bijbrengt. Het moet een plus zijn. Met die instelling, stapt Marie-Maud in het avontuur van Vind je lief.

Guy (40) - Turnhout

Guy is de charme zelve. Hij zegt zelf dat hij meer liefde heeft dan hij nu kwijt kan. En daarom is hij helemaal klaar om een lieve vrouw te ontmoeten. De twee tienerzonen van Guy staan absoluut op de eerste plaats. Dus of hij voor de liefde uit Turnhout wil verhuizen, dat weet hij nog niet zo goed.

Caroline (44) – Lovendegem

Van deze pittige, energieke dame word je instant vrolijk. Dat is zij zelf ook. Al zou voor haar het plaatje helemaal af zijn als ze een man tegenkomt die haar eens in de watten legt. Want het gouden hart van Caroline maakte dat zij zichzelf in eerdere relaties altijd wegcijferde.

Bram (26) - Sint-Pieters-Leeuw

Leerkracht lichamelijke opvoeding, volleybalspeler en volleybaltrainer: Bram is een sportieve jongen. Voorlopig is hij nog niet verder geraakt dan enkele korte relaties. Maar hij ziet veel mensen zich settelen, en wil dat ook. Alleen houdt zijn enorme verlegenheid en faalangst tegenover vrouwen hem tegen.

Yennis (24) – Wilrijk

Hippe vogel Yennis is op zoek naar een soort Beyoncé waar hij een gezin mee kan stichten. Hij heeft z’n wildere jaren van uitgaan, vrouwen versieren en rondhangen achter zich gelaten. En nu wil hij gaan voor huisje-tuintje-kindje. Maar kan hij dat stoere imago van zich af gooien en zich kwetsbaar tonen aan een geïnteresseerd meisje?

Nabil (35) – Vilvoorde

Nabil weet wat hij wil, en gaat er voluit voor. Zijn papaklok tikt geweldig hard. Hij wil dus heel graag een vrouw ontmoeten waarmee hij aan kindjes kan beginnen. En liefst trouwt hij ook met haar. Maar – en dat geef je de vrolijke, praatgrage Nabil misschien niet aan – hij komt bij vrouwen vaak in de friend zone terecht, terwijl hij eigenlijk echt boyfriend material wil zijn.

JILL (28) – HASSELT

 Deze globetrotter wil zich graag settelen. Jill is sinds kort weer thuis, na jaren de wereld te hebben rondgetrokken. Om er te werken, te wonen en af en toe voor even een lief te hebben. Maar nu wil ze dat allemaal graag in België. En liefst komen daar ook kindjes bij.

Eric (46) – Buggenhout

Turnen en tuinieren zijn zijn passie. En zijn verleden als scout is bij Eric nooit ver weg. Maar bovenal is Eric als papa van twee dochters een familieman met een gouden én romantisch hart. Hij is best een happy single, maar vindt gewoon alles aan het leven leuker met twee. En dus stapt hij mee in het avontuur van Vind je lief.

Johan (48) – Werchter

Johan is zaakvoerder van een logistiek bedrijf, maar ook een gescheiden papa die bijna voltijds instaat voor de opvoeding van zijn twee tienerkinderen. Johan gaat voor het goede leven, maar wil dat heel erg graag delen met een vrouw. Met een buddy, waarbij hij kan thuiskomen.

Wim (27) - Berchem

Wim is op zoek naar een man die complementair is aan hem. Die gepassioneerd is door zijn job, maar die even goed kan genieten van een goed glas wijn. In het verleden heeft Wim al enkele serieuze relaties gehad die zijn afgelopen. Maar nu stelt Wim zich opnieuw helemaal open voor iemand nieuw met wie hij een serieuze relatie kan opbouwen.

Stéphanie (23) – Antwerpen

Stéphanie is een echt stadsmeisje. Ze is ook echt “van ’t stad” en vindt liefst daar haar lief. Ze was lang niet klaar voor een serieuze relatie. Maar nu ze werkt en haar eigen stekje heeft, voelt ze wel die nood. Maar Stéphanies valkuil is dat ze soms te snel verliefd wordt.

Karina (23) – Sint-Truiden

Karina is een van de jongste singles in Vind je lief. Ze studeert nog, maar zet ook graag een stapje in de wereld. En dan krijgt ze best veel aandacht van mannen. Maar dat zijn niet de mannen die ze zoekt. Zij zien haar als een flirt, terwijl zij graag met een lieve, beschermende man een toekomst wil uitbouwen.

Filip (41) – Oudergem

Filip werkt als sponsoring manager. Na zijn scheiding stortte hij zich in het vrijgezellenleven, maar na zes jaar is hij op zoek naar iets meer dan pasklare, makkelijke passie. Hij zoekt een fijne, pittige vrouw die liefst even ambitieus is op vlak van werk en familie als hijzelf. Het is vooral zijn nieuwsgierigheid die hem stimuleert om mee te doen aan Vind je lief.

Dries (27) - Landen

Dries sprong van een exclusieve focus op zijn studie burgerlijk ingenieur-architect naar een exclusieve focus op zijn werk. Maar nu vindt hij het tijd om zijn focus op een lief te leggen. Daten met een vrouw is voor hem volledig nieuw, en dat maakt Vind je lief voor Dries een superspannende uitdaging. Maar toch legt hij de lat hoog. Hij hoopt de ware te vinden.

Wie past het best bij de vrijgezellen? Worden ze instant verliefd op hun date van eigen keuze? Blijkt de compleet atypische keuze van de familie een schot in de roos? Of is het net dat ene kleine detail dat de matchmaker bij iemand heeft gevonden, dat het hem doet?

Dat wordt duidelijk tijdens de Vind je lief-relatietests.

De dates

De dates in Vind je lief zijn geen onnatuurlijke etentjes bij kaarslicht, ballonvaarten of picknicks onder de sterren. Niets is meer misleidend dan oppervlakkige romantiek als je elkaar écht wil leren kennen.

Daarom zijn de dates in Vind je lief spannende spelopdrachten, geïnspireerd op het echte leven, waarbij de potentiële koppels intens moeten samenwerken in competitieverband. Samen meubelen monteren, onder tijdsdruk shoppen, koken voor onverwacht bezoek, het huishouden klaar krijgen, kinderen bezig kunnen houden, of zonder een kaart de weg terug vinden. Allemaal herkenbare situaties voor wie ervaring heeft met relaties. De kunst is om elkaar op die momenten nog steeds leuk te vinden en elkaar aan te vullen. Heel wat minder evident dan op een romantische date waar je je makkelijk van je beste kant kan laten zien.

Zijn de singles complementair? Kunnen ze blijven lachen onder stress? Steunen ze elkaar? Maken ze indruk op elkaar? Of sluimert er ergernis? Tijdens de dates van Vind je lief testen ze hun relatie nog voor ze zelfs begonnen is.

In de laatste aflevering van elke week nodigen de drie ‘hoofdsingles’ hun favoriete date opnieuw uit, voor een laatste spelopdracht. Wie die test doorstaat en nog steeds het gevoel heeft dat het klikt, wint een reis. Een kans om elkaar nog beter te leren kennen. En wie weet is dat het begin van iets moois.

Experte Rika Ponnet en haar team

Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar van relatiebureau Duet, springt mee op de kar van Vind je lief. Rika begeleidt al meer dan twintig jaar singles die op zoek zijn naar een vaste relatie.

Voor Vind je lief neemt Rika met haar team onder andere het ‘matchmaking’ voor haar rekening. Aan de hand van uitgebreide profileringen en intakegesprekken leren ze de singles kennen. Hoe lang is hij of zij single? Wat is de reden? Waar en hoe worden nieuwe contacten gelegd? Welke verwachtingen heeft iemand over een relatie? En over een partner? Wat zijn valkuilen? De singles worden gescreend door Rika en haar team om hen een zo goed mogelijke match voor te kunnen stellen.

Daarnaast is Rika er ook om toelichting te geven bij een aantal thema’s, geplukt uit de wereld van singles.

Customs

Speciaal voor Vind je lief heeft de Belgische band Customs (Jelle Janse, Joan Govaerts, Yannick De Clerck en Kristof Uittebroek) de titelmuziek geschreven. Ze componeerden de song Some, over het verlangen naar die ene persoon, die je lief kan worden.

 

Vind je lief - presentatrice Bieke Ilegems en echtgenoot Erik Goossens onthullen het geheim van een goede relatie

Bieke Ilegems (c) VRT
Bieke Ilegems (c) VRT
Rika Ponnet, relatiedeskundige