Skip to Content
België geloot in eerste halve finale Eurovisiesongfestival

België geloot in eerste halve finale Eurovisiesongfestival

Laura Groeseneken gaat met artiestennaam Sennek naar Portugal

Een spannend moment voor België: vandaag maakte de EBU bekend welk land in welke halve finale van het Eurovisiesongfestival optreedt. België werd geloot in de eerste halve finale die plaatsvindt op dinsdag 8 mei, en treedt op in de eerste helft van de avond. De volgorde van de optredens werd nog niet bepaald. Die maakt de EBU pas bekend nadat alle landen hun nummer hebben ingediend, om zo voor een gevarieerd programma te kunnen zorgen.

Wat is de eerste reactie van onze kandidate Laura Groesenekens over haar halve finale?

 • "Ik had geen voorkeur, maar denk dat het een mooie plek is. Ik heb een song, een artiestennaam en nu ook een plek in de halve finale. De puzzelstukjes beginnen stilaan in elkaar te vallen. Heel spannend!"

‘Mister Eurovision’ Peter Van de Veire volgde samen met Laura de loting van de EBU live.

 • "In de eerste halve finale, een goede plek. Wie doorstoot naar de finale, heeft erna wat meer tijd om zich voor te bereiden op de finale. Het enige nadeel van die eerste halve finale is dat er één land meer in meedoet dan in de tweede halve finale. Sowieso wordt het nog spannend, want de EBU heeft de slechte gewoonte om België als laatste af te roepen in de halve finales."

Sennek

Zoals je hierboven al kon lezen, heeft onze Belgische kandidate daarnaast meer groot nieuws: ze gaat naar het Eurovisiesongfestival onder haar artiestennaam Sennek. Eind september maakte de VRT bekend dat Laura Groeseneken België zal vertegenwoordigen in Lissabon. Nu werd beslist dat Laura onder de naam Sennek, waaronder ze al enkele jaren muziek maakt, naar Portugal trekt. Momenteel werkt ze nog volop aan het nummer waarmee ze ons land in Lissabon zal vertegenwoordigen. Dit wordt later bekendgemaakt.

Waar komt de naam Sennek vandaan? Laura vertelt:

“Ik maak al een hele tijd muziek onder de artiestennaam Sennek, die ik koos omdat hij een tikkeltje mysterieus klinkt. En de naam heeft ook een persoonlijke toets: hij komt van mijn achternaam Groeseneken. Heel leuk dat ik nu ook onder deze naam naar Lissabon trek. Omdat ik zo nauw betrokken ben bij alle keuzes tijdens dit Eurovisie-traject, was het een logische keuze om met mijn eigen artiestennaam dit avontuur aan te gaan.”

Tegen wie neemt Sennek het op?

In de eerste halve finale treden 19 landen aan:

 1. Wit-Rusland
 2. Bulgarije
 3. Litouwen
 4. Albanië
 5. Tsjechië
 6. België
 7. Azerbeidzjan
 8. Israël
 9. Zwitserland
 10. Finland
 11. Oostenrijk
 12. Ierland
 13. Armenië
 14. Cyprus
 15. Kroatië
 16. Griekenland
 17. IJsland
 18. Estland
 19. Macedonië

In de tweede halve finale nemen 18 landen deel, waaronder Nederland. Van elke halve finale gaan 10 landen door naar de finale.

Wist je…?

 • In 2015 en 2017 werd de Belgische kandidaat ook geloot voor de eerste halve finale.
 • Dit jaar wordt het Eurovisiesongfestival gepresenteerd door vier vrouwen: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado. Filomena sprak vorig jaar het publiek al toe als voorzitter van de Portugese jury en Sílvia presenteert al sinds 2008 de nationale preselectie van Portugal.
 • Ongeveer negen jaar geleden zong Laura al eens in Lissabon, toen op het Belgische consulaat.
 • Laura Groeseneken is de derde Laura die VRT naar het Eurovisiesongfestival stuurt. Laura Tesoro (2016) en Iris, wiens echte naam ook Laura is (2012), gingen haar voor.

 

Noot aan de redactie: Laura werkt momenteel nog volop aan haar nummer. Ze is voorlopig niet bereikbaar voor interviews. 

Ontdek hieronder via "lees meer" meer over de landen tegen wie Sennek het in haar halve finale opneemt.

Tegen wie neemt Laura het op in haar halve finale?

Laura neemt het in de eerste halve finale op tegen 18 andere landen. Sommigen kozen hun artiesten al of zijn bezig met nationale selecties:

Oostenrijk stuurt, na een interne selectie, de zanger Cesár Sampson naar Portugal. Hij nam in 2016 en 2017 al deel aan het Eurovisiesongfestival met Bulgarije.

Net als België koos Finland hun kandidaat intern. Het nummer is nog niet bekend: Saara Aalto brengt tijdens een nationale selectie in maart drie nummers die speciaal voor haar werden geschreven. De kijkers en een internationale jury kiezen dan het beste lied, dat ze zal brengen in Lissabon.

De zanger Eugent Bushpepa reist voor Albanië af naar Lissabon. Hij won de nationale selectie en brengt in mei het nummer Mall.

Zangeres Aisel trekt voor Azerbeidzjan naar het Eurovisiesongfestival. Haar nummer werd nog niet bekend gemaakt.

Wit-Rusland kiest voor een nationale selectie. Elf finalisten nemen deel en strijden om het recht om hun land te mogen vertegenwoordigen in mei.

In Zwitserland wordt de kandidaat gekozen op 4 februari via een nationale selectie. Zes finalisten nemen die avond deel.

Tsjechië organiseert voor het eerst in lange tijd weer een nationale selectie voor het Eurovisiesongfestival. Meer dan vierhonderd nummers werden ingestuurd, waarvan uiteindelijk zes acts deelnemen aan de finale.

Litouwen houdt een nationale selectie met als hoogtepunt de finale op 11 maart.

Armenië kreeg meer dan honderd inschrijvingen voor hun nationale selectie. Een aantal van de geselecteerde acts komen de Eurovisie-fans bekend voor: zij namen in eerdere jaren ook deel aan het Eurovisiesongfestival; soms als achtergrondzangeres, soms als deel van een groep.

Rechtstreeks geplaatst

Zes landen zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. In de eerste halve finale wordt al een deel van het nummer van Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk gespeeld, zodat de kijkers al kunnen kennismaken met de inzendingen. Deze landen mogen in de eerste halve finale ook hun stem uitbrengen. 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos