Beau Séjour: een dood tienermeisje gaat zelf op zoek naar haar moordenaar

Beau Séjour: een dood tienermeisje gaat zelf op zoek naar haar moordenaar

Wat als je plots wakker wordt en naar je eigen dode lichaam staat te kijken?

 

Vanaf zondag 1 januari schotelt Eén de kijker tien zondagen lang een stevige portie topfictie voor met de nieuwe reeks Beau Séjour.

Onder het bloed en zonder herinnering ontwaakt Kato in hotel Beau Séjour en ziet haar eigen lijk liggen. De tiener begint aan een schijnbaar onmogelijke opdracht: haar eigen moordzaak oplossen. Gaandeweg ontdekt ze dat maar een handjevol mensen haar nog kan zien en horen.

Naast Lynn Van Royen in de rol van Kato schitteren onder meer Johan Van Assche, Inge Paulussen, Kris Cuppens, Jan Hammenecker, Barbara Sarafian, Reinhilde Decleir en Charlotte Timmers in deze productie van De Mensen. De regie is van Nathalie Basteyns en Kaat Beels.

Beau Séjour is de allereerste Vlaamse reeks ooit die op Arte te zien zal zijn in Duitsland en Frankrijk. De productie kaapte in april 2016 ook de publieksprijs weg op Séries Mania in Parijs. 

Beau Séjour, elke zondag om 21.30 uur op Eén

Wie heeft Kato vermoord?

Het tienermeisje Kato Hoeven (Lynn Van Royen) komt bij bewustzijn op een hotelkamer. Ze tast naar haar pijnlijke schedel. Haar handen hangen vol bloed. Uit de badkamer klinkt geluid. In de lavabo wast een onherkenbaar persoon bloed van zijn handen. Seconden later valt de deur in het slot. Wanneer Kato angstig de kamer verkent, ziet ze haar eigen levenloze lichaam morsdood in de badkuip liggen.

Een diepe angst maakt zich van Kato meester. Langs het raam glipt ze naar buiten. Waar is ze, verdomme? Haar blik gaat omhoog. Bovenaan het gebouw dat ze achter zich laat, prijkt in sierlijke letters de naam van het hotel: Beau Séjour.

Uitgeput en nog altijd onder het bloed, stuikt Kato binnen in het huis van haar ongeruste moeder die de huistaken van haar leerlingen verbetert. Maar haar mama, Kristel, reageert niet op haar aanwezigheid. Kato krijgt geen contact met haar. Ze roept en smijt gefrustreerd het pak papieren door de living, maar haar moeder merkt er niets van. Langzaam maar zeker dringt het tot Kato door: ze is dood. Dat wordt even later nog duidelijker wanneer Kato’s lijk uit de grindplassen van Dilsen-Stokkem wordt gevist.

Vijf ‘zieners’

Niemand kan Kato nog zien of horen. Maar gaandeweg ontdekt ze dat er toch een handvol mensen zijn die haar nog wél zien, alsof ze nog onder de levenden is. Sommigen van hen kent ze, anderen niet. De vijf zieners zijn een hoofdinspecteur van de lokale politie, maar ook haar vader, haar vriendin Ines, haar stiefzus Sofia en de knappe jongen Charlie.

Wie heeft haar vermoord? En waarom zijn er enkele mensen die haar toch nog kunnen zien? Waarom net die mensen?

Personages en cast

Kato Hoeven ( Lynn Van Royen )

Moordslachtoffer

Het laatste wat Kato zich nog herinnert na haar dood, is dat ze die ochtend naar haar motorcrosslessen is vertrokken. Een existentiële zoektocht begint. Ze wordt geconfronteerd met het aanvaarden van haar eigen verlies. Maar ook het verdriet van haar familie en vrienden moet ze een plaats kunnen geven. Het heftigst voor haar is de confrontatie met de pijn van haar moeder, waar ze een goede band mee had.


Zo start Kato haar zoektocht naar de waarheid. Ze probeert de puzzelstukken bij elkaar te leggen over wat er met zichzelf gebeurd is. Gaandeweg ontdekt ze dat er in haar kleine Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem veel geheimen onder het oppervlak sluimeren.

Kristel Brouwers ( Inge Paulussen )

Moeder van Kato

Kato’s moeder Kristel geeft les op de middelbare school. Toen Kristel jaren geleden verliefd werd op een andere man, kwam ze in een vechtscheiding terecht met Kato's vader Luc. Deze vechtscheiding is nog altijd niet verteerd. Kristel had gehoopt dat het anders kon.

Wanneer Kristel hoort dat haar dochter gestorven is, rouwt ze intens. Kato was haar enige dochter en het voelt alsof ze alles kwijt is, ook al heeft ze veel steun aan haar moeder Renée, haar nieuwe man Marcus en haar stiefkinderen Sofia en Cyril. Terwijl Marcus Kristel voorzichtig probeert te overhalen om het verlies in te zien, klampt ze zich meer en meer vast aan het verleden. Ze kan maar niet aanvaarden dat haar dochter dood is.

Luc Hoeven ( Kris Cuppens )

Vader van Kato (en ziener)

Kato's vader Luc is een verbitterde schooldirecteur en penningmeester op de motorcross. Hij heeft een vechtscheiding achter de rug met Kato’s moeder Kristel, en worstelt met een alcoholprobleem. Het liefst van al wil hij zijn oude gezinnetje terug.

Luc is helemaal verbaasd als hij hoort dat zijn dochter verdwenen is. Hij kan haar immers wel nog zien. Maar zijn gevoel is dubbel, want hij denkt dat mensen hem nooit gaan geloven met zijn alcoholprobleem. Langzaam ontdekt Luc dat zijn dode dochter hem weer dichterbij zijn ex-vrouw Kristel kan brengen.

Alexander Vinken ( Johan Van Assche )

Lokale hoofdinspecteur van de politie (en ziener)

Alexander werkt als hoofdinspecteur bij de lokale politie. Hij staat bekend als een bekwame drugsflik die alle labo’s in de buurt oprolt, maar hij is niet helemaal zuiver op de graat. Hij graait maar al te graag mee als het lukt.

Alexander heeft in feite twee huishoudens waar hij voor zorgt. Toen zeven jaar geleden zijn oudere broer stierf, zwoor hij diens vrouw Melanie en zijn neefje Leon te helpen. Hij hielp financieel mee met de opbouw van Melanies hotel en maakte van Leon een crosskampioen.

Thuis verloopt alles minder goed: zijn eigen zoon Charlie heeft net in een psychiatrische instelling gezeten en is voor Alexander een complete teleurstelling. Zijn vrouw Hild ziet de getroebleerde relatie tussen vader en zoon met lede ogen aan. Ze ziet haar man doodgraag, maar het huwelijk gaat heel moeizaam.

Sofia Otten ( Charlotte Timmers )

Stiefzus van Kato (en ziener)

Sofia is de stiefzus van Kato. Ze is de mooie tienerdochter van Marcus Otten, die hertrouwde met Kato's moeder Kristel. Sofia heeft een heel laag zelfbeeld. Ze heeft het gevoel dat niemand naar haar omkijkt. En haar grootste probleem is dat ze stiekem verliefd is op lokale crossheld Leon, die het liefje was van Kato.

Wanneer Kato dood wordt aangetroffen, denkt Sofia dat ze Leon misschien wel voor zichzelf kan winnen. Beetje bij beetje slaagt Sofia erin om Leon dichter bij haar te krijgen. Ze kan eindelijk echt Kato’s plaats innemen. Maar dat moet ze wel verborgen houden voor Kato, met wie ze ook nog altijd kan communiceren.

Ines Anthoni ( Joke Emmers )

Beste vriendin van Kato (en ziener)

Ines is de schutterskoningin van het dorp en de beste vriendin van Kato. Ze lijkt optimistisch in het leven te staan en werkt lange uren bij Otten Fruit, de lokale fruitwinkel van Marcus Otten. Maar Ines heeft het financieel niet breed. Ze woont zelfs nog op kamers bij een oude hospita.

Wanneer Kato sterft, is Ines van slag. Maar al snel blijkt ze Kato ook nog te kunnen zien. Ze ontpopt zich tot dé vertrouwenspersoon. Maar Kato weet niet dat Ines achter haar rug een plan bekokstooft om snel geld te verdienen.

Charlie Vinken ( Joren Seldeslachts )

Mysterieuze  jongen (en ziener)

Charlie is de enige zoon van de lokale flik Alexander Vinken en Hild Jacobs. Hij komt net uit een psychiatrische instelling en zoekt naar werk zodat hij alleen kan gaan wonen. Charlie voelt al zijn hele leven dat zijn vader niet hem, maar wel zijn neef en crosskampioen Leon voortrekt. Dit staat in fel contrast met de band die Charlie heeft met zijn moeder Hild die hem net enorm bemoedert. Wanneer Charlie Kato blijkt te kunnen zien, is hij geïntrigeerd door het knappe meisje. Toch is hij vooral bang dat iedereen hem nu echt zot gaat verklaren. Hij ziet immers een dode.

Leon vinken ( Maarten Nulens )

Ex van Kato

Leon is de zoon van Melanie en Boris Vinken, Alexanders broer die gestorven is. Zijn nonkel Alexander is zowat Leons vervangvader. Hij pusht en traint hem in de motorcross. Alexander betaalt ook alle kosten die daarmee gepaard gaan.

Doordat Leon altijd heeft geluisterd naar zijn nonkel en zijn moeder, is hij iemand die te weinig voor zichzelf opkomt. Hij wil niemand ontgoochelen. Voor zijn nonkel wil hij uitblinken in de motorcross, met zijn moeder wil hij hotel Beau Séjour groot maken.

Zijn hart breekt wanneer Kato hem op de avond van de schuttersfeesten, net voor haar verdwijning, vertelt dat ze het wil uitmaken. Gelukkig is er Sofia, de stiefzus van Kato waar Leon altijd een boon voor had, maar die hij niet te dicht wil laten komen. Leon zal troost zoeken bij haar.

Marcus Otten ( Jan Hammenecker )

Stiefvader van Kato

Marcus is de nieuwe man van Kristel, de stiefvader van Kato en de biologische vader van Sofia en Cyril Otten. Hij is eigenaar van groenten- en fruitwinkel “Otten Fruit”, gelieerd aan de fruitteelster Renée Brouwers, Kristels moeder. Kristel en Marcus werden verliefd terwijl ze nog getrouwd was met Luc.

Kristel koos uiteindelijk voor Marcus, en dit liet een diepe wonde na. Luc en Marcus kunnen elkaar niet uitstaan en dat uit zich regelmatig in haantjesgevechten.

Wanneer Kato sterft, wil Marcus er in de eerste plaats voor zijn Kristel zijn. Maar telkens Luc zich komt bemoeien met Marcus en zijn gezin, ontploft het weer tussen de twee. 

CYRIL OTTEN ( GUUS BULLEN )

Stiefbroer van Kato

Cyril is een intelligente, stille jongen. Naar zijn vader Marcus kijkt hij op, zijn zus Sofia vindt hij soms stom omdat ze hem vaak pest en Kato had hij heel graag omdat zij hem altijd steunde. Ook met Kristel klikt het goed. Zijn overleden moeder mist hij wel, al was hij redelijk jong toen ze stierf.

Maar nu is ook Kato weg. Het weegt op Cyril en het zet bij hem iets in gang. Cyril wil tonen dat hij volwassen is. Hij heeft nog nooit een meisje gekust, en wil niet sterven vooraleer hij dit doet. Hij vindt de rondborstige Ines wel aantrekkelijk, en gluurt altijd stiekem naar haar. Met zo’n meisje zou hij graag zijn eerste kus beleven.

Wanneer dat ook lukt, begint Cyril te denken dat hij haar misschien echt voor zich kan winnen. Hiervoor wil hij heel ver gaan.

Renee Brouwers ( Reinhilde Decleir )

Oma van Kato

Renée is de moeder van Kristel en de grootmoeder van Kato, een bulldozer in groene botten, een doordouwer die de schouders niet snel laat zakken. Ze heeft een fruitteeltbedrijf en levert aan de winkel van Marcus Otten.

Renée heeft een halve hippie-ethiek. Ze is een goedlachse, sterke moederkloek die haar dochter Kristel heel graag ziet en haar uit haar verdriet tracht te tillen met haar bijzondere relativeringsvermogen.

Melanie Engelenhof ( Barbara Sarafian )

Melanie is de eigenares van hotel Beau Séjour, die in de eerste plaats haar tearoom wil uitbouwen tot een welvarend hotel. Ze stond er na de dood van haar man helemaal alleen voor. Gelukkig was er Alexander op wie ze kon steunen.

Melanie is erg flamboyant. Ze houdt de schijn graag hoog op en is in die zin de perfecte gastvrouw voor een hotel als Beau Séjour.

Ze heeft een zelfverklaarde hulpeloosheid over zich. Alsof ze alle problemen in de wereld niet op haar eentje aankan, maar daardoor krijgt ze ook voortdurend hulp. Deze aandacht laat ze zich graag welgevallen, bijvoorbeeld van Alexander.

Hild Jacobs ( Tiny Bertels )

Hild is de vrouw van Alexander Vinken en de moeder van Charlie. Hild denkt dat Alexander haar door de jaren minder aantrekkelijk is beginnen vinden want hij zit altijd elders dan thuis.

Bovendien wil Alexander niets met haar zoon te maken hebben als die weer thuiskomt van de psychiatrische instelling. Hild houdt haar zoon steeds een hand boven het hoofd. Ze is eigenlijk een zeer positief ingesteld iemand. Altijd mondig, vrolijk en aanwezig. Ze is trots op Charlie, dat hij uit de instelling is en zijn leven terug op de rails wil zetten.

Maar door de kilootjes en de rimpels die er doorheen de jaren zijn bijgekomen, en een voortdurend afwezige echtgenoot, heerst er onder Hilds extraverte uiterlijk onzekerheid en verlatingsangst. Hild vreest dat Alexander wel eens iets met haar schoonzus Melanie zou kunnen hebben. Ze hekelt zijn overdreven aandacht voor neef Leon.

Bart Blom ( Roel Vanderstukken )

Bart Blom is de junior van de lokale politiezone Maasland. Hij is de rechterhand van Alexander Vinken.

Bart kijkt op naar Alexander die al veel drugsnetwerken heeft opgerold, hij heeft het gevoel dat hij veel van hem kan leren. Hij zal Alexander dan ook niet snel tegenwerken. Hij doet alles om zijn leermeester te ‘pleasen’. Maar Bart heeft één groot zwak: vrouwen en seks. Onder elke rok wil hij eigenlijk wel zitten.

Marion Schneider ( Katrin Lohmann )

Marion Schneider is van Duitse komaf. Als commissaris van de federale politie Tongeren doet ze haar uiterste best om een goede flik te zijn. Ze wil koste wat kost moorden oplossen. Ze werkt nauw samen met Dora Plettinckx, haar bijna pensioengerechtigde, down-to-earth partner.

Toch heeft Marion ook een eigenzinnige wil. Als puber rebelleerde ze al snel tegen haar hoogopgeleide moeder Beate Schneider, die kinderpsychiater is. De zaak Kato Hoeven is voor Marion de eerste, grote zaak. Marion wil haar uiterste best doen om deze moord juist op te lossen, maar ze is erg onzeker. 

Daarenboven wordt haar ratio voortdurend op de proef gesteld. Er zijn allerlei vreemde zaken die gebeuren. Een medium wijst haar de juiste plaats delict aan, er verdwijnen videobeelden. Marion krijgt stilletjes het gevoel dat er wel iets meer aan de hand is. Het is alsof de geest van Kato nog in het dorp rondwaart.

Dora Plettinckx ( Mieke De Groote )

Dora Plettinckx gaat bijna op pensioen als flik. De zaak Kato Hoeven zal hoogstwaarschijnlijk een van haar laatste zaken zijn. Ze heeft haar werk altijd graag gedaan, maar kijkt uit naar haar pensioen.

Dora is een robuuste vrouw van 54. Een “manwijf” wordt ze wel eens smalend in het korps genoemd, ook al is ze wel heel graag gezien. Dora is volks, gezellig en vol humor. Als ze op een zaak zit, zijn het vaak haar ervaring en nuchtere realiteitszin die de zaak doen oplossen. Dora kan het goed vinden met Marion. Ze blijkt een soort surrogaatmoeder voor haar partner en is oprecht trots als ze een doorbraak forceren.

De makers

Sanne Nuyens en Bert Van Dael, bedenkers en scenaristen:

“ We willen met deze serie de klassieke whodunit op zijn kop zetten: onze detective is het vermoorde meisje zelf. Kato kan met niemand communiceren, buiten vijf mensen. Deze vijf zullen de sleutel zijn om haar eigen lot te begrijpen.

Regisseurs Kaat Beels en Nathalie Basteyns kwamen bij ons aankloppen met de arena van hotel Beau Séjour in het Limburgse Lanklaar. Wat als daar een moord zou plaatsvinden? Wij dachten het concept en de personages uit, en schreven de scenario's met de hulp van Benjamin Sprengers.

Het was van meet af aan de bedoeling om het bovennatuurlijke aspect van Kato zo realistisch en hedendaags mogelijk te brengen. We wilden een indringend portret schetsen van een Vlaamse tiener die geconfronteerd wordt met haar eigen verlies, het verdriet van haar familie, vrienden en dorp, maar toch ook nieuwe dromen najaagt en groeit als persoon.

Het was voor ons de eerste keer dat we ons eigen idee vanaf concept tot postproductie konden uitwerken met een bevlogen producent en een enorm getalenteerd vrouwelijk regisseursduo. Wij zijn bijgevolg dan ook zeer trots dat onze allereerste tv-baby eindelijk op Eén verschijnt.”

Nathalie Basteyns en Kaat Beels, bedenkers en regisseurs:

“Mijn vader-zaliger nam me 10 jaar geleden mee naar hotel Beau Séjour. Ik zou het geweldig vinden verzekerde hij me. En ja, mijn vader kende zijn dochter. Kaat, die het hotel enkele maanden later bezocht was ook meteen betoverd.

Dit hotel, deze arena, was de ideale setting voor deze reeks waarin het een enorme uitdaging was om het niet-verfilmbare geloofwaardig te brengen. Voor ons lag de sleutel erin om zo dicht en menselijk mogelijk het drama van de personages te benaderen. Wij zijn enorm blij en trots op het resultaat en hopen dat de kijker ook meegesleept wordt door deze spannende, rauwe zoektocht naar Kato’s moordenaar.”

Internationaal succes

Beau Séjour heeft nog voor de release op Eén al een mooi festivalparcours achter de rug.

In februari 2016 werd de reeks getoond op het Filmfestival in Berlijn tijdens de Drama Series Days. In april werd Beau Séjour bekroond met de Publieksprijs op het internationale televisiefestival Séries Mania in Parijs. Het publiek verkoos Beau Séjour tot beste serie uit een selectie van 50 reeksen van over heel de wereld.

Sindsdien heeft de reeks zijn opwachting gemaakt op meerdere internationale festivals, waaronder het Zurich Film Festival en het Festival du Nouveau Cinéma Montreal. Eind januari 2017 zal Beau Séjour ook nog te zien zijn op het Rotterdam Film Festival.

En Beau Séjour komt in 2017 in Frankrijk en Duitsland op de zender Arte, als allereerste Vlaamse reeks ooit.

Beau Séjour is een programma van De Mensen voor Eén.

Beau Séjour, elke zondag om 21.30 uur op Eén

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos