Skip to Content
Arnout Hauben op avontuurlijke reis 'Rond de Noordzee’

Arnout Hauben op avontuurlijke reis 'Rond de Noordzee’

5.000 kilometer, van Brugge over de Engelse kust naar de Noorse fjorden, tot in Antwerpen

Een ​ onbekende waterwereld

Voor de zesjarige Arnout Hauben was het strand van Oostende het einde van de wereld. Daar was hij toen zeker van. Nu gaat er voor hem op datzelfde strand een hele nieuwe wereld open, de wereld van de Noordzee.

Wanneer wij in Vlaanderen spreken over de Noordzeekust, dan gaat het vaak over onze eigen volgebouwde zeedijk van welgeteld 67 kilometer lang. Maar de grenzen van de echte Noordzee reiken veel verder. Achter onze kustlijn schuilt een enorme waterwereld die de Vlaming amper kent. Een zee die de Vlaamse geschiedenis heeft gemaakt en die de Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen, Duitsers en Nederlanders met elkaar verbindt.

In de tiendelige avontuurlijke reisreeks Rond de Noordzee vertrekt Arnout Hauben - samen met Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid en drone) - op een 5.000 kilometer lange reis rond de Noordzee. Hij gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van die zee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld.

Vanuit Brugge de Noordzee rond tot in Antwerpen

Arnout brengt verhalen uit de ijstijd en de prehistorie, over de komst van de Vikingen en noodlottige superstormen. Over nieuwe ideeën, handelswaar en ziektes die zich via de Noordzee hebben verspreid. Over de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de teloorgang van de visserij, de komst van de radiopiraten, windmolens en helaas ook plastic vervuiling... In zijn typische ongedwongen stijl spreekt Arnout met de mensen die hij op en rond de Noordzee tegenkomt. Heden en verleden vloeien moeiteloos in elkaar over.

De drie beginnen hun tocht in de historische havenstad Brugge. In tien afleveringen nemen ze de kijkers mee over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot op de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen om er langs de fjorden af te dalen tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen Arnout, Philippe en Ruben in Nederland terecht. Hun avontuur eindigt in Antwerpen.

Rond de Noordzee: vanaf 12 februari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Rond de Noordzee is een programma van De chinezen voor Eén.

Over Arnout Hauben (°1976)

Arnout Hauben is mede-oprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer doktoor en Weg naar Compostela. Van 2013 tot 2016 maakte hij de alom bejubelde en bekroonde driedelige reeks Ten oorlog, over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In 2017 reisde hij vergeten Belgen achterna in De helden van Arnout.

Over Philippe Niclaes (°1976)

Philippe Niclaes is regisseur en cameraman. Hij werkte onder andere mee aan avontuurlijke programma’s zoals Tomtesterom, Groenland en De baard van Bartel.

Over Ruben Callens (°1991)

Ruben Callens is filmmonteur. Speciaal voor het programma Rond de Noordzee startte hij een opleiding als dronepiloot. Hij is de zoon van de garnalenprins van Wenduine en kreeg de liefde voor de Noordzee met de paplepel binnen.

Korte inhouden:

Aflevering 1 (12 februari) - Langs de Belgische kust

In de eerste aflevering vertrekt Arnout samen met zijn reismakkers - cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens - vanuit Brugge, dat ooit de belangrijkste havenstad aan de Noordzee was. Met een kano zoekt hij langs kleine kanalen de weg naar Het Zwin. In een oude visserskapel in Heist vertelt een vrouw hem een ontroerend verhaal. Arnout ontdekt dat Oostende vroeger op een eiland lag en trekt verder richting Frankrijk. In Duinkerke doet hij een bijzondere ontdekking op het strand...

Aflevering 2 (19 februari) - De oversteek naar Engeland

Arnout zeilt het Kanaal over. Over de legendarische witte kliffen van Dover trekt hij verder langs de oostkust van Engeland. Op zee gaat hij op zoek naar een oud, verlaten fort uit de Tweede Wereldoorlog dat op instorten staat...

Onderaan dit persbericht is nog uitgebreide informatie per aflevering te vinden.

Boek vol getuigenissen en verhalen over de Noordzee en foto-expositie in Oostende

Naast het televisieprogramma op Eén is er ook het boek Rond de Noordzee. Arnout Hauben gaat op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Hij trekt rond de Noordzee, van Brugge naar de Shetlandeilanden, en van ​ Skaggerak naar Terschelling. Naast een spannend reisverhaal vol sprekende persoonlijke getuigenissen is Rond de Noordzee ook een alternatieve geschiedenis van onze streken en een uitnodiging om zelf de randen van de Noordzee te ontdekken. De Noordzee is een land en wij allen zijn haar inwoners.

Voor het boek Rond de Noordzee werkte Arnout Hauben samen met reporter Lander Deweer (1985). Het boek wordt uitgegeven bij Polis en is vanaf midden februari verkrijgbaar.

Daarnaast kan iedereen de mooiste foto's van de tocht rond de Noordzee bewonderen in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk van Oostende. Daar hangen vanaf woensdag 13 februari 27 grote foto's die Arnout en zijn makkers namen tijdens hun tocht. De foto's geven een beeld van de erg gevarieerde Noordzeekust en staan stil bij enkele opvallende verhalen die Arnout onderweg is tegengekomen. De fototentoonstelling is een initiatief van de dienst Cultuur, stad Oostende, Uitgeverij Polis, Eén en productiehuis De chinezen. Vrij te bezichtigen tot en met 31 maart.

De reeks Rond de Noordzee is later dit jaar ook te zien bij de VPRO op NPO2.

Boekcover Rond de Noordzee
Boekcover Rond de Noordzee

Uitgebreide inhouden per aflevering

Via onderstaande links kan je uitgebreide informatie en beeldmateriaal per aflevering terugvinden:

  1. Aflevering 1: Langs de Belgische kust (12 februari)
  2. Aflevering 2: De oversteek naar Engeland (19 februari)
  3. Aflevering 3: De Engelse oostkust (26 februari)
  4. Aflevering 4: De ruige Schotse kust (4 maart)
  5. Aflevering 5: De achterdeur van Europa (12 maart)
  6. Aflevering 6: Naar het land van de Vikingen (19 maart)
  7. Aflevering 7: Met de fiets naar Denemarken (26 maart)
  8. Aflevering 8: Door de Duitse Bocht (2 april)
  9. Aflevering 9: Zeilen langs de Wadden (9 april)
  10. Aflevering 10: Terug naar huis! (16 april) 

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos