Arnout Hauben met oude legerjeep door Oekraïne

Arnout Hauben met oude legerjeep door Oekraïne

Aflevering 8: De helden van Arnout in de voetsporen van Oscar en Marcel Thiry

In de laatste aflevering trekken Arnout Hauben en cameraman Jasper Stoefs met een oude jeep door Oekraïne. Waar ooit de Eerste Wereldoorlog hevig woedde, herbeleven Arnout en Jasper de spannendste dagen uit het leven van Oscar en Marcel Thiry.

Oscar en Marcel maken deel uit van het eerste pantserkorps van het Belgisch leger. Terwijl in het westen de soldaten zich klaarmaken voor de Slag bij de Somme, krijgen de broers in 1916 een heel andere opdracht. Koning Albert I leent het pantserkorps uit aan zijn bondgenoot, tsaar Nicolaas II van Rusland.

Het pantserkorps waarbij Oscar en Marcel Thiry worden ingezet is het ACM (Korps Autos-Canons-Mitrailleuses) en was in de beginperiode een geheim korps binnen het leger. De vierhonderd mannen in dit korps waren allemaal vrijwilligers, die vooral uit de gegoede klasse kwamen.

Kom hieronder alles te weten.

Broers Thiry voor elkaar door het vuur

Oscar is 26 jaar wanneer de oorlog uitbreekt, zijn broer Marcel is 17 jaar en eigenlijk nog te jong voor het leger. Oscar sluit aan bij het ACM, en zijn broer Marcel wil dat ook doen. Wanneer hij 18 jaar is, dient hij een aanvraag in en slaagt hij erin om ook in het ACM terecht te komen.

De Belgen strijden samen met Russische soldaten tegen de troepen van Oostenrijk-Hongarije en Duitsland. Maar de tegenstand is groot en Oscar wordt zwaargewond afgevoerd naar de stad Ternopil. In het oorlogstumult raken beide broers gescheiden van elkaar. Voor Marcel Thiry tikt de klok: hij moet kost wat kost zijn broer vinden voor het oprukkende Oostenrijkse leger de volledige stad inneemt.

Arnout:

“Het verhaal heeft mij diep getroffen omdat de vriendschap tussen de broers Oscar en Marcel heel sterk naar voor komt. Als het noodlot toeslaat, moet een van de broers zijn leven riskeren om de ander te redden. Ik heb zelf een sterke band met mijn broer, vandaar dat het verhaal zo bijzonder is voor mij.”

Net een fotozoektocht

Voor Arnout en Jasper wordt het een reis door een land dat opnieuw verscheurd wordt door oorlog. Voor de eerste keer in zijn carrière trekt Arnout met een wagen op tocht. Om in de sfeer van het pantserkorps te blijven, lenen Arnout en Jasper een oude, open legerjeep.

Ze ontdekken een vergeten begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, vinden oude loopgraven terug, ontmoeten een jonge priester die een groot geheim met zich meedraagt en komen op unieke locaties.

Jasper:

“We konden werken met prachtige, oude zwart-wit foto’s van het korps. Soms lijkt de aflevering op een fotozoektocht naar de bijzondere plaatsen waar de broers Thiry zijn voorbijgekomen. Die bezigheid was me op het lijf geschreven.”

Deze aflevering is de laatste van de achtdelige reisreportagereeks waarin Arnout Hauben aan de hand van dagboeken en brieven vergeten Belgen achterna reist die ooit het grote avontuur hebben opgezocht.

 

Stemmen dagboekfragmenten: Kevin Janssens en Jonas Van Thielen

De helden van Arnout, aflevering 8: maandag 16 oktober om 20.40 uur op Eén

De helden van Arnout is een programma van De chinezen voor Eén

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos