Arnout Hauben al liftend door de Far West

Arnout Hauben al liftend door de Far West

Aflevering 6: De helden van Arnout in de voetsporen van Pieter-Jan De Smet

In de zesde aflevering van De helden van Arnout reizen Arnout Hauben en cameraman Jasper Stoefs door het avontuurlijke landschap van de Far West waar ooit cowboys en indianen elkaar bekampten in een bittere strijd om land.

In 1821 trok ook Pieter-Jan De Smet, een Dendermondenaar die missionaris wou worden, naar de pas opgerichte Verenigde Staten. Omdat zijn vader dat plan nooit zou goedkeuren, schrijft Pieter-Jan een afscheidsbrief en vertrekt hij geruisloos.

Pieter-Jan trotseert dapper en vastberaden de ‘Oregon trail’, een eeuwenoud pad richting de Rocky Mountains, om de stam van de Plathoofdindianen uit de nood te helpen.

Vandaag onderneemt Arnout dezelfde reis. Te voet, met de trein, maar vooral liftend, bereikt hij het reservaat van de Plathoofden. Hij ontdekt dat Pieter-Jan nog lang niet vergeten is en een van de grootste indianenvrienden is die de wereld ooit gekend heeft.

Cowboy en indiaantje

Arnout:

“Als kind was ik altijd indiaan als we cowboy en indiaantje speelden. Later ging ik zelfs mee op themakampen waar er écht als indianen werd geleefd. We sliepen in tipi’s, overleefden op kampvuren en maakten kennis met hun cultuur. Er ging zelfs een échte Indiaan mee: Yellow Hand. Hij kon prachtige verhalen vertellen bij het kampvuur. We hingen elke avond aan zijn lippen. Ik ben al heel lang gefascineerd door de indianencultuur.”

Ontmoeting met twee opperhoofden

Onderweg ontmoet Arnout twee opperhoofden: Chief C’Hair, van de Arapaho-indianen en Vic Charlo, het opperhoofd van de Plathoofden. De laatste ontmoeting is erg emotioneel want Vics grootvader was de beste vriend van Pieter-Jan.

Vic Charlo, het opperhoofd van de Plathoofden:

“Er zijn basiswaarden die we delen. Priester De Smet en mijn grootvader geloofden allebei dat er iets bestaat dat grootser is dan de mens. Maar mijn indiaanse roots vergeet ik nooit, ook al heb ik een opleiding bij de Jezuïeten gehad. Het komt er altijd op neer dat ik een indiaan ben.”

Aflevering op groot scherm in Dendermonde

Pater Pieter-Jan De Smet is een geboren Dendermondenaar. Ter ere van hem staat er een standbeeld aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Op maandagavond 2 oktober nodigt het stadsbestuur van Dendermonde geïnteresseerde inwoners uit om de aflevering op groot scherm te volgen in hun cultuurcentrum CC Belgica. Ook burgemeester Piet Buyse en reportagemaker Arnout Hauben zullen aanwezig zijn.

 

Stemboekfragmenten: Josse De Pauw

De helden van Arnout, aflevering 6: maandag 2 oktober om 20.40 uur op Eén

De helden van Arnout is een programma van De chinezen voor Eén

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos