“Liever geen seks

“Liever geen seks"

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Dinsdag 13 oktober 2015 — Op woensdag 14 oktober brengt Koppen in beeld hoe spoorlopers dagelijkse kost zijn in onze stations. De spoorwegbeheerder Infrabel ziet zich genoodzaakt om de harde beelden te gebruiken in hun nieuwe campagne, want het aantal meldingen van spoorlopen stijgt onrustwekkend.  

Nog in Koppen deze week een reportage over aseksualiteit. "Dat is, net als hetero- of homoseksualiteit, een geaardheid, waarmee je geboren wordt,” zegt Ellen Van Houdenhove die er haar doctoraatsthesis over schreef. 

En hoe is het om als dove student tussen horende studenten op kot te leven? Eind augustus vonden ze in Utrecht de gedroomde oplossing: een nieuwe studentenflat waar iedereen gebarentaal spreekt. 

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

SPOORLOPERS

“Je weet wel dat het etalagepoppen zijn maar toch is dit emotioneel.”

Treinbestuurder Harry is zopas met hoge snelheid ingereden op enkele paspoppen. Iedereen op de set is onder de indruk van het snoeiharde filmpje. Een nieuwe campagne van Infrabel om spoorlopers te ontmoedigen. De spoorwegbeheerder ziet zich genoodzaakt om de harde beelden te gebruiken, want het aantal meldingen van spoorlopen stijgt onrustwekkend.

De ploeg van Koppen kon het na een dagje postvatten in het station van Ekeren ook op beeld vastleggen. Vorig jaar waren er 9 dodelijke incidenten met spoorlopers. Charlotte (12) was één van hen. Het meisje werd in het station Groenendaal gegrepen door een trein toen ze met een vriendin foto’s nam op de sporen. Haar mama Carla Claeys vertelt het tragische verhaal.  

Reportage: Ilse Van Lysebeth en Gonda De Beule

SEKS? LIEVER NIET

“Alsjeblieft geen seks, geen seks,” denkt Dennis (21) elke keer.

Hij is homoseksueel en heeft al meerdere relaties gehad, maar voelt telkens opnieuw dat hij geen behoefte heeft aan seks, meer nog: “Bij mijn eerste relaties heb ik vaak toegegeven, maar tevergeefs. Ik heb nooit iets gehad van ‘man, dit was lekkere seks’.”

“Aseksualiteit is, net als hetero- of homoseksualiteit, een geaardheid, waarmee je geboren wordt,” zegt Ellen Van Houdenhove die er haar doctoraatsthesis over schreef.

Mensen die aseksueel zijn, kunnen wel verliefd worden op iemand, maar voelen geen seksuele aantrekkingskracht. Volgens een Brits onderzoek zou 1 op de 100 mensen aseksueel zijn.

Reportage: Laura Niclaes, Jeremy De Ryckere en Phara de Aguirre

STUDENTENHUIS VOOR DOVEN

Drie dove Nederlandse studenten wilden op kot. Niet evident om te communiceren tussen horende studenten.

Maar eind augustus vonden ze in Utrecht de gedroomde oplossing: een nieuwe studentenflat waar iedereen gebarentaal spreekt. Horende studenten die voor tolk Nederlandse gebarentaal studeren, wonen er met hen samen.

Marjolein: “Omdat ik de deurbel niet kan horen, is er een speciale lamp. En ze weten dat ze op de vloer moeten stampen om mijn aandacht te trekken, want een trillende vloer voel je.”

En Marleen, studente gebarentaal leert elke dag wel een nieuw gebaar. Een win-win dus.

Reportage: Eén Vandaag, bewerking: Ben Roelants

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Fragment Koppen 14/10/2015 - Seks? Liever niet!

Fragment Koppen 14/10/2015 - Studentenhuis voor doven

Koppen<br/>(c) VRT
Koppen<br/>(c) VRT
Koppen<br/>(c) VRT