"Als je de middelen hebt om vier vrouwen te onderhouden, waarom zou je dat dan niet doen?"

"Als je de middelen hebt om vier vrouwen te onderhouden, waarom zou je dat dan niet doen?"

Wedding day: woensdag 25 november op Eén

Dinsdag 24 november 2015 — In Wedding day op Eén trekt fotografe Lieve Blancquaert naar 8 verschillende bestemmingen om een antwoord te zoeken op de vraag: "Wat betekent het om op deze plek te trouwen?"

In de tweede aflevering trekt Lieve naar Senegal, waar polygamie legaal is. Elk koppel dat huwt moet in het gemeentehuis kiezen tussen monogamie of polygamie. En bijna altijd kiezen ze voor de tweede optie. 

“Polygamie is niet verplicht, maar als je de middelen hebt om twee, drie of vier vrouwen te onderhouden, waarom zou je dat dan niet doen?” zegt Mamadou Bikry Faye, chef dienst bevolking.

Wedding day: woensdag 25 november om 20.40 uur op één.

Ook vrouwen zien er een voordeel in

Polygamie is algemeen aanvaard in Senegal. Het wordt amper in vraag gesteld. En het zijn niet alleen mannen die er een voordeel in zien. Ook Siga Ndiour, een radiopresentatrice, ziet een polygaam huwelijk als een voordeel. Ze noemt het zelfs een droom:

“Stel je even voor; mijn man is twee dagen bij de ene en twee dagen bij de andere vrouw.  Dat geeft je enorm veel vrijheid.  Je kan ondertussen uitrusten, en als hij terugkomt, ben je een nieuwe vrouw.  Beeld het u heel even in.  Het is een droom.”

"Ik ben een jaloerse vrouw"

Toch lijkt er meer en meer tegenwind te komen. In het kapsalon, verboden terrein voor mannen, durven verschillende vrouwen vrijuit te spreken.

Lucie Lopez, kapster:

“Ik ben tegen polygamie. Ik ben een jaloerse vrouw.  Sorry, maar niemand deelt graag haar man.”

Wedding day: woensdag 25 november om 20.40 uur op Eén.

Wedding day is een productie van deMENSEN voor Eén, in samenwerking met de Belgische Staat (DGD, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Handel en Ontwikkelinsgssamenwerking).

Wedding day: Polygamie in Senegal