23 december kleurt Thuis

23 december kleurt Thuis

Eén viert 20 jaar Thuis met dubbelaflevering en feestelijke special op 23 december

Maandag 23 november 2015 — Op woensdag 23 december is het precies 20 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Thuis op het scherm kwam. Om die bijzondere verjaardag van Vlaanderens populairste soap te vieren, wil Eén die dag de kijkers verwennen met een extra lange aflevering, gevolgd door een speciale uitzending.

Die special, Nergens beter dan Thuis, wordt vanavond al opgenomen in de decors van Thuis en bezorgt de kijker én de cast binnenkort ongetwijfeld een hartverwarmende televisieavond.

Tussen 1995 en 2015 zitten niet alleen 20 jaren, maar ook heel wat huwelijken, scheidingen, baby’s, moorden, en andere verhaallijnen. Van de acht vaste personages, een beperkte ploeg en bescheiden kijkcijfers, groeide Thuis in de loop van de jaren uit tot een goed geoliede machine. Bijna 200 acteurs speelden in totaal mee en de kijkcijfers blijven pieken.

Wat brengt de special?

De kijker mag zich in de special Nergens beter dan Thuis op 23 december verwachten aan een intieme feelgood show doorspekt met boeiende gesprekken, mooie herinneringen en fijne verrassingen waarbij de acteurs zich ook eens van een andere kant tonen.   
 
De special brengt in 50 minuten uiteraard geen volledig overzicht van 20 jaar Thuis, maar het wordt een gezellige show met de fijnste momenten en leuke babbels met de cast. 

Al 20 jaar Nergens beter dan Thuis

Thuis vertelt het verhaal van gewone mensen in hun dagelijks leven. De makers bereiken elke dag zo’n 1,2 miljoen kijkers. Ze slagen er in om maatschappelijke thema’s te brengen voor een breed publiek en taboes bespreekbaar te maken. Van adoptie, tot gemengde huwelijken, tot seksuele geaardheid en ziekte. Alle onderwerpen worden vooraf grondig onderzocht en gecheckt bij experten zodat ze beantwoorden aan de realiteit.

Thuis is thuiskomen voor heel wat Vlamingen: een gezellig televisiemoment met familie of vrienden, even ontspannen na een drukke dag. Als kijker droom je even weg, leef je mee met de personages of herken je situaties uit je eigen leven. En de dag erna is Thuis een gespreksonderwerp op de werkvloer, op de trein of op de speelplaats.

Thuis bereikt ook verschillende generaties door een goede mix van jonge en oudere personages.  Iedereen herkent zich wel in een of meerdere personages en leeft met hen mee. Dat resulteert in zeer hoge kijkcijfers, met als absoluut record de uitzending van maandag 17 maart 2014: 1 449 629 kijkers. Als je ook de uitgestelde kijkers erbij telt, was de laatste seizoenfinale de best bekeken tot nu toe: 1 566 082 kijkers.


Enkele cijfers


20 jaar Thuis, dat is 20 jaar lief en leed delen, met tot nu toe:

 • 25 huwelijksaanzoeken
 • 20 huwelijken
 • 10 geboortes
 • 18 moorden
 • 16 gijzelingen 
 • 34 sterftes

20 jaar Thuis, dat is goed voor:

 • In totaal 199 hoofdpersonages die meededen aan de reeks, waarvan momenteel 46 in Thuis te zien zijn.
 • 1100 figuranten per jaar of een gemiddelde van 25 per week. Ze worden gerekruteerd via inthepicture.com.
 • 153 mensen die meewerken achter de schermen.
 • Net geen volledige aflevering per dag die wordt opgenomen.  
 • Nog steeds groeiende kijkcijfers en dit jaar alleen al verschillende pieken in de kijkcijfers: in 2015 haalde Thuis 5 keer kijkcijfers die schommelen rond 1,4 miljoen kijkers.
 • boeken: Zomerlieven ( 2003), De jaren van verstand ( 2004), Nergens beter dan thuis (2011), Doodgezwegen ( 2014), (On)gewenst ( 2015).
 • De rol van kleine Lucas, amper 2 jaar oud, is vertolkt door tot nu toe 19 verschillende kindjes. Door de wet op de kinderarbeid mogen de baby’s en kinderen maar beperkte tijd op de set staan. Er zijn dus ook al heel veel Franky’s, Britney’s en Sandrientjes geweest.

Enkele weetjes

 • In 2004 zond Eén al eens een Thuis-special uit, over Florke, ‘ons moe’, naar aanleiding van het plotse overlijden van actrice Ann Petersen. De special was een eerbetoon aan de carrière van Ann Petersen. In een magisch-realistisch verhaal neemt de reeks definitief afscheid van het personage Florke, maar tegelijk ook van de actrice Ann Petersen, die op 12 december van 2003 overleed.
 • Thuis begon met drie gezinnen: de familie Bomans, de familie Verbeeck en de familie Bastiaens-De Decker. Deze drie families zijn nog altijd de basis in Thuis.
 • Af en toe loopt er al eens een bekend gezicht door het beeld: Vic Anciaux, Kelly Pfaff, Roger De Vlaeminck en natuurlijk Nicole en Hugo speelden een opgemerkte gastrol.
 • Kijkers en acteurs suggereren soms verhaallijnen en die pikt het schrijversteam soms op. Zo kreeg Jenny borstkanker op vraag van actrice Janine Bischops zelf.
 • Heel wat acteurs die ooit in Thuis hebben gespeeld, bouwden later een succesvolle carrière uit: onder andere Eline De Munck, Peter Van Asbroeck, Koen De Bouw, Michael De Cock, Axel Daeseleire en Jan Schepens.
 • Eén van de meest legendarische scènes uit 20 jaar Thuis is de vechtscène tussen Marianne en Rosa op het perron van het station. Marianne had een relatie met Jean-Pierre en dat kon Rosa niet verkroppen.

Thuis, woensdag 23 december om 20.10 uur
Nergens beter dan Thuiswoensdag 23 december, omstreeks 21 uur

Verjaardagsspecial op 23 december voor 20 jaar Thuis<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT
THUIS, 20 jaar<br/>(c) VRT