“ Het ontbreekt jongeren dikwijls aan financiële kennis. Ze overschatten zichzelf.”

“ Het ontbreekt jongeren dikwijls aan financiële kennis. Ze overschatten zichzelf.”

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Dinsdag 15 september 2015 — Op woensdag 16 september neemt Koppen het geldbewustzijn van jongeren onder de loep. Hebben jongeren voldoende financiële kennis of overschatten ze zichzelf?

Phara de Aquirre neemt de kijker ook mee naar polderboer Guido. Zijn familie heeft al zo'n 100 jaar een boerderij in Doel, maar nu moet die weg door de havenuitbreiding van Antwerpen. En ook zijn akkers moeten verdwijnen voor nieuwe natuurgebieden. 

En Koppen zoekt uit of Tinder het daten voorgoed heeft veranderd:  “Ik dacht gewoon: ik ga dat eens installeren. Ik zie wel wat er van komt. Ik had niet verwacht dat daar een vaste relatie uit zou komen.” Sinds de lancering van Tinder in 2012, gebruikten al meer dan 50 miljoen mensen de smartphone-applicatie. 

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

GELDBEWUST

Hoeveel zakgeld geeft u aan uw kind? En vanaf wanneer begin je daar het best mee? Experts raden aan om kinderen zakgeld te geven zodra ze kunnen rekenen. Want wie van jongs af aan een eigen budget leert te beheren, kan beter met geld omgaan. 

Ilse Cornelis van Thomas More Hogeschool onderzoekt het financieel gedrag van jongeren. Zij ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs.

“Het ontbreekt jongeren van 16-17 dikwijls aan financiële kennis. Ze overschatten zichzelf.” 

Koppen deed de test in De Leerschool, een school voor deeltijds onderwijs in Merksem. Weten de leerlingen hier wat een brood kost? Kennen ze het verschil tussen een kredietkaart en een bankkaart? 

Reportage: Ilse Van Lysebeth en Gonda De Beule

DE POLDERBLUES

 “Het is het monsterverbond tussen haven en natuur dat ons dood doet.”

Boer Guido behoort misschien wel tot de laatste generatie polderboeren. Zijn familie heeft al zo'n 100 jaar een boerderij in Doel, maar nu moet die weg door de havenuitbreiding van Antwerpen. En ook zijn akkers moeten verdwijnen voor nieuwe natuurgebieden. 

Het lijkt alsof de geschiedenis zich telkens weer herhaalt. Ook midden de jaren zestig verdwenen volledige polderdorpen en duizenden hectaren poldergrond door de uitdeining van de haven. De ouders van Maria De Bie hadden een boerderij in Wilmarsdonk. Zij kijkt met weemoed terug op haar afgebroken dorp. “Alleen het torentje staat er nog, dat is al wat ervan overschiet.”

Reportage: Guy De Troyer

TINDERKOPPELS

“Ik dacht gewoon: ik ga dat eens installeren. Ik zie wel wat er van komt. Ik had niet verwacht dat daar een vaste relatie uit zou komen.”

Nochtans is Jade intussen al meer dan een jaar samen met haar Tinder-date Olivier. Sinds de lancering van Tinder in 2012, gebruikten al meer dan 50 miljoen mensen de smartphone-applicatie.

Op Tinder krijg je foto's van potentiële partners voorgeschoteld. Alleen als twee gebruikers elkaar positief beoordelen, kunnen ze met elkaar praten. Het lijkt wel een spelletje en het is verslavend.

Tinder leek in het begin vooral dé manier te zijn om een vluchtige one-night-stand te versieren. Maar steeds vaker ontstaan er ook langdurige relaties dankzij de app. Koppen wil weten of Tinder het daten voorgoed heeft veranderd. 

Reportage: Nicolas Vlaeminck en Laura Niclaes

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Bekijk hier al een fragment uit Koppen over de polderboeren.

Een korte preview uit de reportage van Koppen over Tinderkoppels.

Polderblues (Koppen)
Geldbewust (Koppen)
Tinderkoppels (Koppen)
Geldbewust (Koppen)
Polderblues (Koppen)
Polderblues (Koppen)
Tinderkoppels (Koppen)
Tinderkoppels (Koppen)