Skip to Content
“ Het ontbreekt jongeren dikwijls aan financiële kennis. Ze overschatten zichzelf.”

“ Het ontbreekt jongeren dikwijls aan financiële kennis. Ze overschatten zichzelf.”

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Op woensdag 16 september neemt Koppen het geldbewustzijn van jongeren onder de loep. Hebben jongeren voldoende financiële kennis of overschatten ze zichzelf?

Phara de Aquirre neemt de kijker ook mee naar polderboer Guido. Zijn familie heeft al zo'n 100 jaar een boerderij in Doel, maar nu moet die weg door de havenuitbreiding van Antwerpen. En ook zijn akkers moeten verdwijnen voor nieuwe natuurgebieden. 

En Koppen zoekt uit of Tinder het daten voorgoed heeft veranderd:  “Ik dacht gewoon: ik ga dat eens installeren. Ik zie wel wat er van komt. Ik had niet verwacht dat daar een vaste relatie uit zou komen.” Sinds de lancering van Tinder in 2012, gebruikten al meer dan 50 miljoen mensen de smartphone-applicatie. 

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

GELDBEWUST

Hoeveel zakgeld geeft u aan uw kind? En vanaf wanneer begin je daar het best mee? Experts raden aan om kinderen zakgeld te geven zodra ze kunnen rekenen. Want wie van jongs af aan een eigen budget leert te beheren, kan beter met geld omgaan. 

Ilse Cornelis van Thomas More Hogeschool onderzoekt het financieel gedrag van jongeren. Zij ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs.

“Het ontbreekt jongeren van 16-17 dikwijls aan financiële kennis. Ze overschatten zichzelf.” 

Koppen deed de test in De Leerschool, een school voor deeltijds onderwijs in Merksem. Weten de leerlingen hier wat een brood kost? Kennen ze het verschil tussen een kredietkaart en een bankkaart? 

Reportage: Ilse Van Lysebeth en Gonda De Beule

DE POLDERBLUES

 “Het is het monsterverbond tussen haven en natuur dat ons dood doet.”

Boer Guido behoort misschien wel tot de laatste generatie polderboeren. Zijn familie heeft al zo'n 100 jaar een boerderij in Doel, maar nu moet die weg door de havenuitbreiding van Antwerpen. En ook zijn akkers moeten verdwijnen voor nieuwe natuurgebieden. 

Het lijkt alsof de geschiedenis zich telkens weer herhaalt. Ook midden de jaren zestig verdwenen volledige polderdorpen en duizenden hectaren poldergrond door de uitdeining van de haven. De ouders van Maria De Bie hadden een boerderij in Wilmarsdonk. Zij kijkt met weemoed terug op haar afgebroken dorp. “Alleen het torentje staat er nog, dat is al wat ervan overschiet.”

Reportage: Guy De Troyer

TINDERKOPPELS

“Ik dacht gewoon: ik ga dat eens installeren. Ik zie wel wat er van komt. Ik had niet verwacht dat daar een vaste relatie uit zou komen.”

Nochtans is Jade intussen al meer dan een jaar samen met haar Tinder-date Olivier. Sinds de lancering van Tinder in 2012, gebruikten al meer dan 50 miljoen mensen de smartphone-applicatie.

Op Tinder krijg je foto's van potentiële partners voorgeschoteld. Alleen als twee gebruikers elkaar positief beoordelen, kunnen ze met elkaar praten. Het lijkt wel een spelletje en het is verslavend.

Tinder leek in het begin vooral dé manier te zijn om een vluchtige one-night-stand te versieren. Maar steeds vaker ontstaan er ook langdurige relaties dankzij de app. Koppen wil weten of Tinder het daten voorgoed heeft veranderd. 

Reportage: Nicolas Vlaeminck en Laura Niclaes

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos