Skip to Content
VIDEO | Vijf jonge toptalenten centraal in Eurosong 2016

VIDEO | Vijf jonge toptalenten centraal in Eurosong 2016

Een persoonlijk en gezamenlijk muzikaal parcours

Eurosong staat sinds jaar en dag voor spetterende liveshows en de selectie van de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival. Dit jaar is Eurosong 2016 meer dan dat. Het is een muzikaal traject voor vijf jonge toptalenten die begeleid worden in hun artistieke ontwikkeling. De VRT werkt hiervoor samen met specialisten uit verschillende domeinen.

Eurosong 2016: vanaf 3 januari op Eén.

Investeren in de toekomst van jong muzikaal talent

Voor de editie 2016 van Eurosong kiest de VRT resoluut voor een nieuwe aanpak. De VRT is zelf op zoek gegaan naar vijf jonge, muzikale talenten en wil meer dan ooit inzetten op een intensief traject met deze uitverkorenen. Een traject dat Eurosong en het Eurovisiesongfestival overstijgt, maar waarin beide momenten wel belangrijke mijlpalen zijn. Het Eurovisiesongfestival is sinds enkele jaren opnieuw een bron van nieuw talent en nieuwe topsongs. De vorige winnaars hebben allemaal Europese hits gescoord. De VRT wil een sterke kandidaat, met een goede stem en een overtuigend lied afvaardigen.

Olivier Goris, netmanager Eén:

“De VRT wil niet alleen met een topact naar Stockholm trekken. We willen ook de kandidaten helpen om een grote stap te zetten in hun artistieke ontwikkeling. Eurosong 2016 wordt een volledig nieuw project. Het wordt een investering in een hopelijk langdurige en succesrijke toekomst van jong muzikaal talent in Vlaanderen – en misschien wel ver daarbuiten."

Vijf winnaars

De jonge talenten worden ook niet zomaar losgelaten in een wedstrijd. Uit de shows van Eurosong 2016 komen vijf winnaars, waarvan er één naar Stockholm gaat. Het is een bewuste keuze om de vijf jonge talenten professioneel te begeleiden in hun muzikale en artistieke ontplooiing: op verschillende fronten, zoals zang, performance en act, én voor een langere periode. De intensieve coaching is al veel eerder begonnen en het verder opvolgen en adviseren van de talenten loopt ook door na Eurosong.

Een intensief parcours

Eurosong 2016 werkt met een vast team van muzikale specialisten. Het zogenaamde A&R-team (Artist and Repertoire-team) bestaat uit muziekexperten van de VRT (Gerrit Kerremans – algemeen muziekcoördinator, Els Germonpré – muziekverantwoordelijke Eén, Hans Snijders – muziekverantwoordelijke MNM, e.a.), die begeleid worden door Christoffel Cocquyt die de rol van A&R-consultant op zich neemt. Dat team is een jaar geleden op zoek gegaan naar jong talent. Ze spraken hun eigen netwerk aan, werden getipt en onderzochten spontane ‘sollicitaties’. Uiteindelijk stelden zij een groep van vijf jonge toptalenten samen, vijf beginnende artiesten waarmee de VRT een muzikaal project opstart. Dat project is een traject dat verder reikt dan Eurosong, maar waar Eurosong een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

De vijf jonge talenten volgen een intensief parcours. Ze werken samen met schrijvers en producers uit binnen- en buitenland. Christoffel Cocquyt, manager van onder andere Gabriel Ríos, Novastar en Selah Sue coördineert hun muzikale parcours. Zangcoaching krijgen ze van Lady Linn, mediatraining van Geena Lisa. Hun act werken ze uit met Ish Ait Hamou. Van songwriting en zangtechniek tot podiumprésence en omgaan met de media: het hoort er allemaal bij als je goed wil scoren in de extreem veeleisende omstandigheden van het Eurovisiesongfestival. 

Vijf jonge toptalenten

Ze hebben alle vijf een stem als een klok, een sterke persoonlijkheid en muziek tot in de vingertoppen: Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro en Amaryllis Uitterlinden. Het team van muziekexperten selecteerde deze vijf talenten als kandidaten om ons land te vertegenwoordigen op de eenenzestigste editie van het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Ze zijn geëngageerd om zichzelf, maar ook elkaar klaar te stomen op de belangrijkste muziekwedstrijd in Europa en ver daarbuiten.

Adil Aarab (° 1990)

Deze geboren en getogen Berchemnaar deed als kleine jongen niets liever dan samen met zijn drie broers The Jackson 5 imiteren. Zijn liefde voor muziek leverde hem op zeventienjarige leeftijd een plek op in de top tien van Idool 2007. Een jaar later nam hij deel aan Can You Duet, waar zijn optredens ook niet onopgemerkt voorbijgingen. Na enkele jaren studeren, werken en gitaarlessen in Barcelona begon Adil met Abdel Kariem Asselman aan de groep Adil & A.K.A. Hun muziek omschrijft Adil zelf als Rhythm & Soul, en “what you see is what you get” is hun motto wanneer ze op een podium staan. Onlangs bracht hij samen met Slongs Dievanongs Doeda ogen dicht uit.

Adil vond zijn eigen stem en sound door in Barcelona met singer-songwriters aan de slag te gaan. In zijn teksten wil hij het graag hebben over de energie en kracht van mensen. Zijn nummers zijn dan ook soulful, met een inslag van R&B en pop. Hij houdt ervan om op het podium een dialoog aan te gaan met zijn publiek tot iedereen kippenvel krijgt. En naast dat podium, betrap je hem maar al te vaak met een kop lekkere koffie die hij als ervaren barista liefst zelf gezet heeft.

Astrid Destuyver (° 1992)

Astrid komt uit een echt muzikaal nest. Haar mama studeerde af aan het Lemmensinstituut en gaf pianoles, haar papa speelt basgitaar. Midden jaren 80 namen haar ouders als Phase One zelfs samen deel aan Humo’s Rock Rally. Astrid zingt dan ook al zo lang als ze zich kan herinneren. Zangles heeft ze nooit gekregen, maar door zichzelf duizenden keren op te nemen en telkens te herbeluisteren, heeft ze een indrukwekkende stem ontwikkeld.

Verschillende artiesten botsten al op haar Soundcloud- & YouTube-kanaal en raakten betoverd door haar stem – en verschillende keren leidde dat tot een samenwerking. Zo werd Astrid puur op basis van haar stem gecontacteerd door het Duitse D&B-duo Submatik. Ze heeft voor de heren een song ingezongen zonder ze zelfs maar te ontmoeten. Sinds 2012 is ze een van de vaste zangeressen van het collectief AKS (Addicted Kru Sound). Deze zomer stonden ze samen op Couleur Café, Dour en Feest in het Park. Toch is het vooral online dat Astrid al van zich heeft laten horen. In tegenstelling tot de opzwepende klanken van AKS, beschrijft ze haar eigen muziekstijl als eerder sober met een vleugje soul.

Tom Frantzis (° 1991)

Ook Toms muzikale wortels reiken diep. Zijn overgrootvader was cabaretier, zijn grootvader speelde in een band, en Toms vader en oom hielden het op hardrock. Ze hadden succes in de jaren 70 en 80 en traden onder andere op op Jazz Bilzen. Toms vader stichtte de muziekwinkel Puissance, een winkel gespecialiseerd in akoestische gitaren, die Tom nu uitbaat. Hij combineert dat met een master in de communicatiewetenschappen, en met muziek natuurlijk. Als er even geen klanten zijn in de winkel, pakt hij zijn gitaar en begint hij te oefenen. Als hij erop uittrekt om aan zijn songs te werken, heeft hij steeds vier gitaren, een keyboard en een loopstation bij.

Tom is geschoold in klassieke piano. Zijn vader coachte hem in zang en gitaar, en Tom heeft zichzelf vervolmaakt in pop, jazz en gospel. Hij is singer-songwriter en heeft een dozijn nummers zelf geproducet. Zijn teksten zijn vaak autobiografisch. De song waar hij zich het meest mee identificeert, is Grown.  

Laura Tesoro (° 1996)

Laura is opgegroeid in het theater: haar beide ouders speelden in musicals. Vanuit de wieg zag ze haar ouders repeteren. Zo was ze al op jonge leeftijd vertrouwd met castings en audities. Als achtjarige speelde ze een gastrol in Witse en op haar elfde stond ze voor de eerste keer zelf in een musical waarin ze meteen de hoofdrol wegkaapte: Annie. Later evolueerde ze van musical naar pop, en daar zat KetnetPOP 2010 voor iets tussen: “Bij KetnetPOP is de liefde voor popmuziek naar buiten gekomen” zegt ze zelf. Het grote publiek heeft Laura vooral leren kennen via The Voice 2014 waar ze op een tweede plaats eindigde. Uptempo popmuziek met een laagje funk: dat is voor Laura het genre dat bij haar past.

Laura heeft een drukke zomer achter de rug. Met de partyband Level 6, waarvan zij de zangeres is, heeft ze een veertigtal optredens verzorgd, onder andere op de Gentse Feesten. Op het podium wil ze performen en energie overbrengen. Je zal haar niet vaak stil zien staan achter de microfoon.

Amaryllis Uitterlinden (° 1983)

Amaryllis is de meest ervaren rot van de vijf. Met een actrice als mama en een papa achter de schermen van de theaterwereld, heeft ook Amaryllis acteren in het bloed. Maar zelf is ze ook met een zangmicrobe geboren. Op haar zestiende trok ze haar stoute schoenen aan en deed ze mee aan De Grote Prijs Bart Peeters. Na een jaar studeren aan het Berklee College of Music in Boston rolde Amaryllis van de ene opdracht in de andere: van muziektheater tot musical, telenovelle, film en eigen nummers. Net als Laura speelde ze als kind Annie, en in 2009 was ze Pippi in de musical Pippi zet de boel op stelten! van Stany Crets. Ze kaapte de hoofdrol weg in de film Brabançonne en won daarvoor dit jaar een Ensor als beste actrice.

In 2009 bracht ze haar debuutalbum The beauty of it all uit. Ze zong ook samen met Ozark Henry. Muziek ligt haar even nauw aan het hart als theater: telkens opnieuw benadrukt Amaryllis dat beide een onlosmakelijk geheel vormen voor haar. Met elk lied wil ze een verhaal vertellen, en theatraliteit en dramatiek wil Amaryllis ook verwerken in haar muziek. 

Drie grote liveshows op Eén

Het resultaat van al dat werk beleef je op Eén. Op zondag 3, 10 en 17 januari 2016 zullen de vijf hun kunnen tonen en hun song aan de kijkers voorstellen. Het is geen klassieke afvalrace: op zondag 17 januari start Eén de laatste liveshow met alle artiesten.

Om onze Belgische vertegenwoordiging op het Eurovisiesongfestival te kiezen, doen we een beroep op een internationale jury en het publiek. Tijdens de derde en laatste liveshow zullen tien jury’s van experten uit tien deelnemende landen samen met de Vlaamse kijkers de uiteindelijke keuze maken.

Gastheer is Peter Van de Veire, officieel showkonijn van Eén en hét gezicht van Eurosong.

Volg de vijf online

Via de website van Eén en via de officiële Facebookpagina van Eurosong zal iedereen het parcours van de vijf artiesten online kunnen volgen. Van schrijfsessies en zangcoaching, werken aan de act en het zelfvertrouwen, repetities en try-outs tot de crisissen en de momenten waarop die overwonnen worden. 

Volg de vijf op MNM en in Iedereen beroemd

In de week van 16 november 2015 komt er van maandag tot en met vrijdag elke dag een van de vijf artiesten langs in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM.

Diezelfde week kan je in Iedereen beroemd de vijf jonge artiesten aan het werk zien in de rubriek ‘De week van’ waar ze gevolgd worden in hun voorbereidingen voor Eurosong 2016

Eurosong 2016: vanaf 3 januari op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos