Skip to Content
Koppen volgt vijf geïnterneerden in het FPC Gent, het Forensisch Psychiatrisch Centrum

Koppen volgt vijf geïnterneerden in het FPC Gent, het Forensisch Psychiatrisch Centrum

Weg van de waanzin: een unieke inkijk in internering in ons land

Koppen mocht een jaar lang exclusief filmen in het FPC, het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, dat nu exact een jaar open is. Vijf mannen getuigen voor Koppen op woensdag 25 november en geven zo een unieke inkijk in internering in ons land.

In totaal worden in het FPC 264 geïnterneerden verzorgd. Een primeur voor ons land, omdat geïnterneerden met een hoog risico eindelijk hulp krijgen. Cateringbedrijf Sodexho en de Nederlandse zorggroep Parnassia zijn de privé-uitbaters. Ook dat is een primeur en zorgt bij de start voor grote argwaan bij mensen uit de gezondheidssector. 

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

“Het lange wachten. Het lang zitten. Heeft dat zin? Ik denk het niet.”

Dat vertelt Michael (34) wanneer hij begin dit jaar vertrekt van de gevangenis van Merksplas naar het FPC.

Michael pleegde zestien jaar geleden criminele feiten als gevolg van zijn borderlinepersoonlijkheidsstoornis. Als geïnterneerde moest hij psychiatrisch behandeld worden, maar in de gevangenis kan dat niet. Daarvoor is ons land al tientallen keren veroordeeld door het Europees Hof voor de rechten van de Mens.

Ook Pierre (57) is één van die 1100 geïnterneerden die ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Als gevolg van zijn mentale beperking pleegde hij dertig jaar geleden zware zedenfeiten. 

“Zat ik maar ginder, in Merksplas.” Pierre wordt overmand door heimwee wanneer hij in Gent aankomt. Ook al komt hij in de observatieafdeling in een leefgroep terecht met zeven andere geïnterneerden, toch krijgt Pierre heimwee naar de gevangenis. “Ik verveel mij. Dedju toch, dat is niet goed vandaag.”

Wilfried (41) lijdt aan psychoses.

“Ik had geen grip meer op de realiteit. Daardoor heb ik in een soort roes een feit begaan. Waardoor ik slachtoffers gemaakt heb. Ik kan de tijd niet meer terugdraaien waardoor ik het ongedaan kan maken.” 

Kris (43) pleegde gewelddelicten omdat hij gedragsstoornissen heeft. In groep leven is voor hem niet altijd even makkelijk.

"Je leert jezelf beter kennen door met anderen samen te leven. Je zegt wel eens tegen jezelf: misschien ben ik toch iets te dominant.” Maar dankzij onder meer de agressietherapie leert hij zichzelf beheersen. 

Dimitri (31) staat na een jaar FPC al met een been buiten.

“Ik had zwaar gedronken. Ik was mijn leven moe. Dan heb ik het huis vol wc papier gegooid en in brand gestoken.” In het FPC wordt hij klaargestoomd om terug te keren naar de maatschappij. Al wordt het voor hem een vorm van begeleid wonen. Want niet iedereen kan in het FPC genezen worden.

Weg van de waanzin, een reportage van Machteld Libert, Gonda De Beule en Tomas Teetaert.

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos