Skip to Content
Ish Ait Hamou transformeert gewone mensen tot begeesterde performers in Alors on danse

Ish Ait Hamou transformeert gewone mensen tot begeesterde performers in Alors on danse

"Iedereen kan dansen!"

Vanaf donderdag 7 april gaan twee teams van gewone Vlamingen zonder enige danservaring de strijd aan met elkaar in de gloednieuwe realityreeks Alors on danse. Onder begeleiding van presentator en mental coach Ish Ait Hamou transformeren verpleegsters, vuilnismannen of managers op drie weken tijd van stuntelige ‘dummies’ tot begeesterde performers. 

Ish Ait Hamou:"Dansen brengt mensen samen, en dat is net wat ik doe in Alors on danse: mensen samenbrengen door dans. Want iedereen kan dansen!"

Ish laat de kandidaten niet zomaar dansen, ze worden begeleid door professionele danscoaches. En ook mentaal stoomt Ish hen helemaal klaar. Hij schat de kandidaten eerst in: hij kijkt naar hun dansmoves, probeert hen te begrijpen en te doorgronden. Wat zijn ieders fysieke en mentale limieten? Op die manier kan Ish alle kandidaten bijstaan en stimuleren.

Ish:“Het wordt zwaar voor de teams, maar het gaat hier om jezelf ontdekken, om samenwerken, om je angsten overwinnen en om iets doen wat je nog nooit gedaan hebt.”

Precies door die persoonlijke aanpak worden dag na dag twijfels overwonnen, borrelen verhalen op en stijgen mensen boven zichzelf uit. Na de fysieke trainingen en confronterende mentale uitdagingen, gaan de teams voor een groot publiek de confrontatie aan met elkaar én tegelijk met zichzelf in een hartveroverende en spectaculaire danswedstrijd. 

Wie gaat tot het uiterste? Wie haalt het beste uit zichzelf? Welke performance is de beste?

 Alors on danse: vanaf 7 april elke donderdag om 20.35 uur op Eén

Storyteller Ish Ait Hamou

Ish Ait Hamou is geboren op 9 april 1987. Hij komt uit een sportieve familie en raakte als kleine jongen geïnteresseerd in dansen door de moves van Michael Jackson. Ish kreeg pas echt het gevoel dat hij wilde dansen toen hij een clip van Run DMC zag. Hij zette zijn eerste stappen in de danswereld in een breakdance crew in de buurt en het dansen werd altijd maar belangrijker.

Ish danste vele jaren zonder echt te weten hoe diep dans kon zijn, het bleef vooral oppervlakkig. Pas toen hij de link wist te leggen tussen dansen als filosofie en het dagelijkse leven, was hij in staat om de diepte in te gaan met zijn dans en het niet langer te zien als gewone bewegingen op ritmische geluiden. Hij werkte achter de schermen voor shows als Idool, hij was choreograaf voor de shows van zangeres Hadise met wie hij toerde door Turkije, Azië en Europa. Bij het grote publiek werd hij bekend als choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance.

Liever creëren dan performen

Het dansen werd voor Ish door de jaren heen altijd maar intiemer. En daardoor heeft hij niet langer de drang om zelf op het podium te staan, maar wel om te creëren. Dit geeft Ish ook de ruimte om dans en choreografie te combineren met zijn voorliefde voor woorden. Van jongs af aan schrijft Ish al verhalen en dat uit zich in korte films, twee romans, één novelle en de inmiddels zeer bekende “Ishquotes”.

Ish Ait Hamou:

“Ik omschrijf mezelf niet langer als danser, choreograaf, schrijver of regisseur, maar als storyteller. Als storyteller wil ik alles wat ik van kleins af aan geleerd heb, combineren om zo mijn boodschap met de wereld te delen. De boodschap die ik wil uitdragen vormt een geheel, het geheel dat ikzelf ben.”

Het verloop

De eerste ontmoeting

Bij het begin van iedere aflevering van Alors on danse ontmoet Ish de kandidaten op de plaats waar ze met de andere teamleden samenleven of -werken. Een omgeving waarin ze zich volledig thuis voelen. En dan verschijnen twee danscoaches die ter plekke dansen en verrast Ish de kandidaten met deze uitdaging: “Wat jullie hier net hebben gezien, zullen jullie ook doen!”

Ish en de twee danscoaches leggen uit aan welke dansstijl de kandidaten zich mogen verwachten. Daarna is het aan de kandidaten zelf. Op enkele weken tijd moeten ze zich omscholen tot volleerde dansers en vooral bewijzen dat ze hierin beter slagen dan hun collega’s. Ish: “Het wordt zwaar, maar ik geloof in jullie!”

Intensieve training

Vanaf dan trekt elk team zich apart terug met hun coach. Ish vraagt elke kandidaat om zich even Michael Jackson te wanen en individueel het beste van zichzelf te geven, want ze hebben geen danservaring.

Ish:“ Eerst willen de danscoaches en ik weten welk vlees we in de kuip hebben. Zowel fysiek als mentaal tasten we al even af.”

Op basis van die eerste aparte dansprestaties bepaalt elke coach welke choreografie zijn team uitvoert. De teams worden onderworpen aan het intensieve trainingsregime van hun coaches en moeten keihard oefenen op elk vrij moment.

Halverwege het proces tonen ze hun vorderingen tijdens een eerste publieke performance. Zo leren ze omgaan met de stress die daarbij komt kijken en worden ze geconfronteerd met hun fouten.

Personal coaching

Tijdens trainingen is er veel aandacht voor de persoonlijke verhalen van de teams. Elke deelnemer heeft zijn eigen motivatie om aan de buitenwereld te tonen dat ze een kwaliteit hebben die niemand van hen verwacht. Maar om die kwaliteit ten volle te kunnen ontplooien, moeten de kandidaten zich kwetsbaar opstellen en de grenzen van hun collega’s, maar vooral die van zichzelf, leren kennen.

De finale: de confrontatie van twee teams

Voor de uiteindelijke danswedstrijd worden familie, collega’s, vrienden,… uitgenodigd. De finale gaat door in een bomvolle theaterzaal, de ideale plaats voor de deelnemers om hun choreografie en metamorfose te tonen aan hun entourage. Ish en de danscoaches kiezen een winnaar, maar het is vooral de ervaring die telt: wat heeft deze ervaring met hen gedaan als mens, als team?

De deelnemers en hun arena’s

Donderdag 7 april: IMOG- afvalverwerkingsbedrijf Harelbeke

Team bedienden

  • Koen- directie communicatie
  • Brendy- onthaalbediende
  • Jeroen- projectingenieur
  • Kaat- communicatiemedewerker

Team arbeiders

  • Erwin-verantwoordelijke algemeen onderhoud
  • Ann- sorteren blauwe zakken, wiellader rijden
  • Freddy- chauffeur vuilniswagen, groene bakken ophalen
  • Kelly- sorteren
  • Tracey- sorteren

Donderdag 14 april: Volvo Cars- Gent

Team logistiek

  • Erik- directeur logistiek
  • Hans- process engineer
  • Hilde- verantwoordelijk voor engineers die kwaliteit bij leveranciers verzekeren
  • Marijke- quality auditor
  • Pieter-Jan- manager yard operations
  • Kimberley- Supply chain coordinator

Team academy

  • Steven- opleidingen aan interne en externe medewerkers
  • Pascal- supervisor Volvo Car Academy
  • Gaetan- opleiding en ondersteuning
  • Gunther- leerbegeleider Volvo Car Academy
  • John- leerbegeleider

Donderdag 21 april: Sint- Elisabeth Ziekenhuis- Zottegem

Team verplegers

  • Marc- hoofdverpleger medium care
  • Nicole- spoedverpleegster
  • Jeroen- verpleger intensieve zorgen
  • Stijn- verpleger intensieve zorgen
  • Berdien- verpleegkundige intensieve zorgen

Team therapeuten

  • Marcia– ergotherapeut
  • Helleen- ergotherapeut
  • Lien-kine op fysio‑afdeling
  • Pieter- ergotherapeut op SP‑dienst
  • Steffi- medisch secretaresse revalidatiedienst

Overige arena’s

  • Aflevering 4 (28 april): Hilton Antwerp Old Town
  • Aflevering 5 (5 mei): Asielcentrum Fedasil in Poelkapelle
  • Aflevering 6 (19 mei): Marie Jo in Schellebelle & Wichelen
  • Aflevering 7 (26 mei) : Gemeente Vorselaar
  • Aflevering 8 (2 juni): The Brussels Philharmonic & Vlaams Radio Koor

 Alors on danse: vanaf 7 april elke donderdag om 20.35 uur op Eén

Alors on danse is een programma van Sputnik Media voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos