Skip to Content
56 % vindt inclusie positief, 82 % vindt het praktisch niet haalbaar

56 % vindt inclusie positief, 82 % vindt het praktisch niet haalbaar

Resultaten enquête reportage ' Bang voor beperking' van Koppen en AVS- ONDER EMBARGO TOT 21 UUR

Uit een enquête van VRT Nieuws en AVS Oost-Vlaamse Televisie blijkt dat de leerkrachten in het gewoon onderwijs negatief staan tegenover het M-Decreet. Dat nieuwe decreet is gestemd in maart dit jaar en moet er voor zorgen dat er meer kinderen die nu in het buitengewoon onderwijs zitten, doorstromen naar het gewoon onderwijs. 'Koppen' en AVS bevroegen 900 leerkrachten uit het gewoon onderwijs. 56% vindt inclusief onderwijs positief voor de maatschappij maar 82% vindt het praktisch niet haalbaar. De leerkrachten willen ondersteuning. Concreet betekent dat maatregelen als de klasgrootte aanpassen, extra assistentie in de klas, extra opleiding en samenwerking met experts buitengewoon onderwijs. En maar liefst 87% zegt dat ze niet voldoende geïnformeerd zijn over het M-decreet. Dat decreet gaat volgend schooljaar in voege en bepaalt vanaf januari de inschrijvingen van kinderen met een beperking.

Hieronder (via LEES MEER) vindt u meer toelichting bij de reportage ‘Bang voor beperking’ en IN DE BIJLAGE vindt u alle enquêteresultaten gebundeld in een pdf-bestand.

'Bang voor beperking', vanavond om 20.40 uur in Koppen op Eén en vanaf 22 uur op AVS.

OPGELET: U kunt de reportage ONDER EMBARGO tot 21 uur al in de loop van de dag bekijjken via het persportaal van de VRT: http://pers.vrt.be.

Undercover

In de reportage deden we via een undercover de test. Een moeder probeerde haar 4-jarige kleuter met het Syndroom van Down in te schrijven in een gewone school. Van de 8 scholen die gecontacteerd werden waren er maar 2 scholen die het kind wilden inschrijven voor volgend schooljaar. Alle andere scholen weigerden het kind.

Wout, het kan

In de reportage leren we ook Wout kennen. Wout is 14 jaar, heeft het Syndroom van Down en volgt al heel zijn schoolcarrière een inclusie-traject. Het kan dus. Met de nodige ondersteuning kan Wout gewoon de lessen volgen en leert hij veel bij. Waarom het lukt voor Wout en waarom zoveel leerkrachten het niet zien zitten, dat komen we vanavond te weten.

De Makers

Journalist Luk Dewulf en dr. Inge Wagemakers konden met de steun van Fonds Pascal Decroos het vooronderzoek en de enquête realiseren. Ze realiseerden in samenwerking met de Koppen-redactie (Ezra Eeman, Mohamed Bouchataoui en Sofie Vaes) een indringende reportage.

'Bang voor beperking', vanavond om 20.40 uur in Koppen op Eén en vanaf 22 uur op AVS.

Organisaties met expertise in inclusief onderwijs

Patrick Vandelanotte - GRIP vzw – 0496 293 111 [email protected]

Beno Schraepen – IncEna, AP Hogeschool - 03/220.55.12 – [email protected]

Voor bijkomende vragen:

Luk Dewulf: 0477/61.69.97 – [email protected]

Inge Wagemakers: 0484/40.18.65 [email protected]

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos